BILDEXTRA: Ludde äter direkt ur handen

En plötslig skugga far fram över båten på Glan. Fiskgjusen "Ludde" är på plats och väntar på godsaker.

19 maj 2018 07:00

Det är nu fyra år sedan som Ludde faktiskt stal en fisk som låg på däck. Sedan dess har han kommit tillbaka till Glanfiskaren Johan Axelssons fisketurer.

Efter fiskstölden provade Johan att sätta fast fisk på en pinne för att hålla upp i luften. Det var populärt och det var då Ludde fick sitt namn. Det stack upp lite löst ludd på ena vingen, därav namnet.

– En dag hade jag en kompis som är läkare med mig ut på sjön. Då sa jag att nu håller jag upp fisken direkt i handen för du är ju läkare och kan sy ihop mig om det behövs, säger Johan Axelsson.

Det behövdes inte nål och tråd den gången. Men senare har Johan dock fått känna rovfågelns klor i handen. Ett par gånger när det blåste ordentligt blev det nog en lite svår inflygning för Ludde.

Det finns drygt fyra tusen par fiskgjusar i Sverige. De flesta håller till vid större insjöar i södra Småland, runt Vänern och i Mälardalen. Stammen har ökat sedan miljögiftet DDT förbjöds på 1970-talet, åtminstone i vår del av världen. Nu är det örnar, korpar och brist på boplatser som är de största farorna. I Glan finns det dock färre gjusar nu än för tio år sen. Det kan bero på konkurrensen med just havsörnarna som ökat i området.

– Jag har matat Ludde och de andra fiskgjusarna hundratals gånger och jag får fortfarande rysningar i hela kroppen bara jag tänker på det. Det är så fascinerande och det är en del av mitt jobb, säger Johan och fortsätter:

–Jag är född till fiskare och det är en otrolig känsla att komma vilda djur så nära ute på sjön. Nu har jag fiskat på heltid i trettio år och hoppas orka lika länge till.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johnny Gustavsson