Skejtande murmotståndare vill bli president

Han har beskrivits som ett politiskt underbarn som går sin egen väg – och som en politiker som möjligen visar upp för mycket av sitt liv i sociala medier.

Efter sex år i representanthuset satsar Texasdemokraten Robert "Beto" O'Rourke på Vita huset.

14 mars 2019 02:02

Det i USA i månader hett emotsedda beskedet kom i en video som verkar vara inspelad i familjen O'Rourkes soffa hemma i El Paso i Texas. Bredvid presidentaspiranten sitter hans hustru Amy och ler stort.

Detta är ett sanningens ögonblick för detta land och för oss allihop, säger O'Rourke i videon.
Utmaningarna som vi står inför i detta nu, de sammanlänkade kriserna i vår ekonomi, vår demokrati och vårt klimat har aldrig varit större. De kommer antingen att sluka upp oss eller förse oss med en enorm möjlighet att släppa loss det geni som är Amerika.

Liknar Obama?

O'Rourke meddelar också att han håller ett första kampanjmöte i hemstaden El Paso den 30 mars.

Med sin gängliga, karismatiska uppsyn och sin ideologiska entusiasm har O'Rourke vissa likheter med USA:s förre president Barack Obama. I höstas utmanade 46-åringen den sittande Texasrepublikanen Ted Cruz om hans plats i senaten men förlorade knappt. Det sågs ändå som ett styrkebevis i det republikanskt röda Texas där O'Rourkes kampanj rev upp febrig entusiasm.

De senaste åren har Beto O'Rourke markerat mot president Donald Trumps styre ett antal gånger. Till skillnad från Trump har han försvarat de NFL-spelare som gått ner på knä under nationalsången före matcherna i amerikansk fotboll, bland annat i protest mot polisvåld mot svarta. Och när presidenten nyligen höll ett kampanjmöte i gränsstaden El Paso, där han bland annat slog på trumman för sin utlovade gränsmur mot Mexiko, ledde murmotståndaren O'Rourke en parallell protest.

Punk och skateboard

Vid sidan av murmotståndet har O'Rourke däremot kallats sakpolitiskt vag och han har kritiserats för att dela för mycket av sitt privatliv i sociala medier, bland annat ett storgapande tandläkarbesök.

Den spansktalande och skateboardåkande Texaspolitikern valdes in i representanthuset 2013. Innan dess var han lokalpolitiskt aktiv i El Paso samt entreprenör, bland annat som grundare av it-bolaget Stanton Street. I sin ungdom var O'Rourke basist i punkbandet The Foss.

Över ett dussin partikamrater har redan meddelat att de satsar på eller överväger att försöka vinna Demokraternas nominering inför presidentvalet 2020. Hittills toppas de sammanställda opinionsmätningarna av den tidigare vicepresidenten Joe Biden, som ännu inte gett besked om han ställer upp. O'Rourke ligger på sjätte plats.

Fakta: Demokraternas kamp

Trots att det är mer än 18 månader kvar till nästa presidentval i USA har ett stort antal demokrater redan meddelat att de vill eller överväger att utmana den sittande republikanske presidenten Donald Trump. Så här ser stödet för aspiranterna ut, enligt en sammanställning av fyra aktuella opinionsmätningar som oberoende Real Clear Politics gjort.

AspirantTitelStöd i procent bland demokratiska väljare
Joe Bidentidigare vicepresident29
Bernie Sanderssenator från Vermont22
Kamala Harrissenator från Kalifornien11,3
Elizabeth Warrensenator från Massachusetts7
Cory Bookersenator från New Jersey5,8
Beto O´Rourketidigare kongressledamot från Texas5,3
Amy Klobucharsenator från Minnesota3,7
John Hickenloopertidigare guvernör Colorado1
Julián Castrotidigare bostadsminister, exborgmästare i San Antonio0,8
Tulsi Gabbardkongressledamot från Hawaii0,8
Kirsten Gillibrandsenator från New York0,5
Jay Insleeguvernör i Washington0,5
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Magnergård Bjers/TT