- Det är skönt att vi har lagt vantarna på de här vapnen så att de inte kunnat användas i sådana här sammanhang, säger Robert Kalmendal, chef för polisens narkotika- och underrättelseenhet i Norrköping.

De sammanhang han syftar på är skottlossningen vid restaurang Deli bar och kök på tisdagskvällen, där han nu är engagerad i utredningen. Han säger att polisen länge arbetat mot de kriminella nätverken. Enligt honom är det här första gången som det sker konfrontationer mellan gängen på allmän plats. Tidigare har de i stället stämt träff vid någon adress för att reda ut sina konflikter, och där kan skjutvapen ha används.

- Vad får en människa att på öppen gata ta upp vapen och börja skjuta? Det måste vi ta reda på nu, säger Robert Kalmendal.

Medlemmar i de kriminella nätverken får nu enligt Kalmendal inte ens passera en polis på gatan utan att bli kontrollerade. Många har tyckt att bevakningen har blivit så jobbig att de försökt flytta till andra adresser eller bott hos varandra för att undkomma den oönskade uppvaktningen. Robert Kalmendal menar att polisens underrättelse har fungerat mycket bra, eftersom man redan två och en halv timme efter skottlossningen hade gripit åtta misstänkta, varav de flesta redan hade hunnit lämna Norrköping. Allmänhetens många bilder från platsen hjälpte också till att identifiera personerna som var vid restaurangen så att de kunde hämtas in.

 

Läs mer i fredagens NT.