Vill vi ha många nya jobb så krävs mer vindkraft.

Under senare tid så har vi kunnat läsa olika insändare från representanter för föreningen Rättvisa Vindar.

Till och med älgarna accepterar vindkraft. Det tror man inte om man följer debatten om vindkraft, skriver Jacob Falkman.

Till och med älgarna accepterar vindkraft. Det tror man inte om man följer debatten om vindkraft, skriver Jacob Falkman.

Foto: Nils-Olof Engberg

Debatt2021-06-29 18:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man vänder sig emot etablering av ny vindkraft. Var och en har rätt att framföra sina åsikter. Dock är det bra om de uppgifter man åberopar ska ligga nära sanningen.

I artiklarna hävdas att Östersjön kommer bli ett dött hav om några år på grund av nedfall av nanopartiklar från vindkraftverkens rotorblad. Vidare att normalbredden på de skogsvägar som krävs för att etablera ett verk i skogsmiljö är 60 m mm.

Östersjöns problem är kopplade till övergödning, överfiske och utsläpp av dioxiner, PCB, metaller. Vindkraft nämns inte som risk eller källa till utsläpp. Kravet på 60 m breda skogsvägar faller ju på sin egen orimlighet. 

Har under snart 20 år varit sysselsatt inom vindkraftsindustrin. Min erfarenhet är att en klar majoritet av den svenska befolkningen är mycket positiv till vindkraft. Dock inte i närheten av var de bor.  

Medverkar ofta vid studiebesök i befintliga vindparker i full produktion. Besökarna uttrycker ofta en förvåning över att det inte låter mer än det gör. De har förväntat sig en helt annan ljudnivå. 

För att Sverige ska utvecklas väl i en ny miljöanpassad värld med nya tekniker för tillverkning av basvaror och bilar mm och för att nya jobb ska kunna skapas så behöver vi mer fossilfri el.

En liten bakgrund. Under de senaste åren har Sverige haft en elförbrukning om ca 140 terrawatt-timmar (TWh/år). Trots att befolkningen ökat har förbrukningen legat relativt konstant vilket till stor del beror på energieffektivisering. Här har vi något som kan ses som en jämnvikt. Men. 

Nu kommer nya projekt in i bilden.

-Hybrit i Kiruna, Framställning av fossilfritt stål, 20TWh/år.

-LKAB, övergång till fossilfri produktion av järnsvamp 50 TWh/år

-H2 Green Steel, Boden Framställning av fossilfritt stål, 12 TWh/år

-Northvolt, Skellefteå, Framställning av bilbatterier med mera, 7 TWh/år

-Elektifiering av bilflottan, 10 TWh/år

Fullt utbyggt kräver allt detta cirka 100 TWh/år och idag ligger alltså förbrukningen på 140 TWh. Och fler projekt kommer hela tiden. För att kunna ta emot alla dessa fantastiska projekt måste vi kunna producera fossilfri energi. Annars försvinner de och jobben utomlands.

Det som är intressant är att merparten av den nya förbrukningen kommer ske i Norrland. Tidigare har det ju varit norra Sverige som skickat ner sitt energiöverskott till oss i södra Sverige. I framtiden är det nog bäst att se till att vi här nere fixar vår egen energi. Och då är vindkraften den klart billigaste energiformen.  

Om vi tar in allt detta så känns det meningsfullt och nödvändigt att acceptera de olägenheter som vindkraften kan medföra. Beakta då att dessa olägenheter inte alls är så stora som belackarna hävdar i sina överdrifter. Till och med älgarna accepterar vindkraft. Det tror man inte om man följer debatten om vindkraft.