Vi anpassar oss för vår och andras skull.

Om bara myndigheter är tillräckligt tydliga med hotbilden och säger till medborgare på skarpen, då följer de flesta påbuden. För vår egen och våra medmänniskors skull.

Sverige 7 maj 2021 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk om de skulle förklara innebörden av klimatkrisen? Att fem grader motsvarar skillnaden mellan en istid och dagens klimat? Att vi är på väg mot motsvarande temperaturhöjning på bara 100 år? Att sommaren 2018 blir kall i jämförelse med somrarna bortom Parisavtalet? 

 

Att 46 miljoner människor påverkas av havsnivåhöjningen vid 1,5 grader? Att det kan finnas 250 miljoner klimatflyktingar år 2050? Att möjligheten att stoppa uppvärmningen innan 1,5 grader är borta om bara några år? Att Sverige måste minska sina utsläpp med 17 procent per år om alla delar på återstående kolbudget?

Då skulle nog varken du eller jag ha lust att fortsätta nöjesshoppa, sätta oss i ett flygplan eller äta animalier igen. Eller ens köra bil. 

 

I stället skulle vi hitta lösningar, hoppa ur ekorrhjulet, fokusera på sociala värden i stället för materiella och ta hand om jorden och varandra.

Men där är vi inte ännu. Och hoppet ligger inte i politiker, ”någon annan” eller Greta Thunberg. Hoppet är du och jag, vår krisinsikt och vår vilja att förmedla den till resten av världen. 


Ämnen du kan följa
Klimatförändringarna i praktiken

Insändare: Bara en varm och skön sommar eller….

Insändare: Vi behöver ändra både samhället och livsstilen

Läs mer!

Thomas flög hem ett SM-guld: "En av de svåraste klasserna"

Insändare: Använd flygplatsen som returpunkt

Nytt flygplan invigdes i Finspång

Insändare: Flygets drivproblem långt ifrån lösta

Insändare: Flygplatsen: Höj blicken och titta framåt