Vem ser till våra gamla medan havet stormar?

Gamla har inte bara utsatts för orimliga risker. De måste i många fall också ha förvägrats adekvat sjukvård.

Än finns tid att rädda många.

Än finns tid att rädda många.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2020-06-03 17:07
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Äntligen erkänner statsepidemiologen Anders Tegnell att han begått misstag! Eller gör han? Under onsdagen hävdade han först att mer borde gjorts tidigare för stoppa spridningen av covid-19. Bara för att ett par timmar senare säga att "jag är inte mer självkritisk nu än jag varit tidigare".

Som författaren och läkaren Lena Einhorn konstaterar i DN 3/6 borde Folkhälsomyndighetens agerande klassas som faktaresistens. Tegnell har ofta beslagits med att ha begått grova felbedömningar, men har i det längsta vägrat att medge några felsteg. Einhorn har genomskådat sofisteriet som frodas inom Folkhälsomyndigheten och där "försvarandet av positioner, och förnekandet av skuld, nu blivit viktigare än att krisen hanteras på ett omdömesgillt sätt".

I denna situation konstaterar vi att det mest konstruktiva Tegnell skulle kunna göra vore att avgå.

Men han behövs uppenbarligen fortfarande som ursäkt för andras tillkortakommanden! Sålunda passar socialminister Lena Hallengren (S) på att kritisera Tegnell: "Han kan ju fortfarande inte ge ett exakt svar på vilka åtgärder man skulle ha vidtagit". Detta sagt om statsepidemiologen som hon och regeringens andra företrädare ständigt hänvisat till under hela krisen. Allt medan Stefan Löfven till Aftonbladet säger att "jag leder regeringen" och erkänner bristerna inom äldrevården, men orkar inte tänka längre än att till "vi har påbörjat ett äldreomsorgslyft".

Samtidigt tycks mortalitetsminskningen ha avstannat. Över 4500 människor har avlidit i covid-19, medan drygt 2000 får eller har fått intensivvård. Det är en lika som förskräckande diskrepans. För även om många inte överlever denna intensivvård, gör de flesta trots allt just det. Samtidigt har många som avlidit uppenbarligen aldrig erbjudits intensivvård över huvud taget.

Den senaste tiden har vi fått vittnesmål om hur gamla inom äldrevården mer eller mindre förvägrats möjligheten till mer kvalificerad vård. Samtidigt har det aldrig uppstått någon akut brist på IVA-platser. Tillsammans med undermåliga säkerhetsrutiner, har den eftersatta smittspårningen utanför äldreboenden och hemtjänst renderat i att våra gamla drabbats särskilt hårt.

Vad värre är, situationen tycks i varierande grad bestå. Oavsett om statsepidemiologen heter Anders Tegnell eller något annat, är det regeringen som ansvarar för vad som görs eller inte görs. Och som Löfven själv alltså har konstaterat är det han som leder regeringen.