Var har statsbidragen till välfärden landat egentligen?

Redan tidigt förra våren, skickade regeringen ut stora summor statsbidrag till kommunernas välfärd runtom i landet. Sedan dess har det kommit ytterligare miljoner i kommunernas sparbössor, förra året fick Norrköping drygt 53 miljoner kronor av staten.

Norrköping 4 mars 2021 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Riktade statsbidrag, med anledning av det ansträngda läget inom äldreomsorg och skola till följd av coronapandemin delades ut. Vi som arbetar inom välfärden känner oss lurade. Vart tog bidragen vägen? 

I vilka projekt har Norrköpings kommun stoppat pengarna?

 

Vi har inte hört ett knyst om hur de har använts. Vi har inte heller känt oss delaktiga i användningen av välfärdspengarna. Vilka fick del av det extra tillskottet? 

Redan innan pandemin var det svårt att få timmar och personal att räcka till för alla hundratusen arbetsuppgifter. 

Vi i Undersköterskeupproret Norrköping (representerande SÄBO), tillsammans med andra undersköterskor från hemtjänst och LSS, blev för drygt ett år sedan lovade att få delta i en översyn av våra arbetsuppgifter. Ska en undersköterska verkligen flyttstäda, byta däck och tvätta fönster? 

Berättigade frågor, och kanske en del i kommunens verksamheter som man kan lägga lite pengar på att utreda. Tillsammans med oss, som utlovat. Ni på vård- och omsorgskontoret kan inte skylla på Covid -19 hur länge som helst. 

 

Vi har viss förståelse för att statsbidragen inte kan läggas på en högre bemanning just nu. Det är engångsbelopp från staten, vi fattar, men tillsammans med kommunens överskott blir det en hel del. 

Nåväl, 2020 tog slut, Vänsterpartiets förslag om en extra bonus för alla inom vård och omsorg röstades återigen ned i kommunfullmäktige Motiveringen: det kostar för mycket och alla måste få ta del av pengarna.

Men se då till att ge alla lika. Är vi inte värda det? Ett annat förslag är att ge en högre ersättning under pandemin vid övertid och extrapass. Eller införa en tillfällig riskersättning för alla som arbetar inte bara de som arbetat nära Covid -19. 

Eller ge våra duktiga vikarier en tryggare anställning. Satsa på fasta enhetspooler. Gör vår arbetsmiljö bättre. Här har ni fått flera förslag som skulle komma välfärdspersonalen till gagn. Precis som det var meningen. 

Vi kräver nu en offentlig redovisning för vad ni gjort med välfärdspersonalens pengar. 

Vi är trötta på politiker som smiter undan, inte talar ärligt och drar oss vid näsan. Vi sliter hund ute på arbetsplatserna, vi kräver att få den delaktighet, även i budget och ekonomi, som ni så fint säger att ni vill att era medarbetare ska ha.

Undersköterskeupproret, Norrköping

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östergötlands län

Inlagda för vård av covid-19 ökade under helgen

Norrköping

Unika teamet på ViN: "Ibland går det inte att ge svar på frågor"

Norrköping

"Det som hände Lilla Hjärtat får inte hända igen"

Norrköping

Kommunen slipper vite för hanteringen av Esmeralda

Norrköping

Barnet placerades på boende för vuxna

Visa fler