Våldet mot kvinnor och flickor måste ta slut

Trots förändringar i lagstiftning och mer resurser till olika myndigheter fortsätter våldet i olika former mot kvinnor och unga flickor – i vårt land och i vår kommun.

Insändare 25 november 2021 18:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den årliga världsomfattande kampanjen mot detta våld pågår från den 25 november till 10 december. FN, statliga och kommunala myndigheter samt olika organisationer är enga­gerade i 16-dagarskampanjen och Zonta International deltar under mottot Zonta says NO to violence against women – Zonta säger NEJ till våld mot kvinnor.

Under pandemin har människors isolering ökat. Det har funnits oro för att våldet i hemmen har ökat och att utsatta personer inte har kunnat eller vågat söka hjälp. Barn har i år, liksom tidigare år, fått uppleva att deras mamma mördats. Bris, Kvinnofridslinjen och andra stödorganisa­tioner rapporterar att antalet kontaktsökande har ökat kraftigt.

Vi i Zonta säger nej till våld mot kvinnor och flickor, nej till barnäktenskap och nej till heders­relaterat våld. Det är nu dags för politisk handling som ger resultat och vi uppmanar alla i samhället att arbeta aktivt med dessa frågor. Vi väntar med intresse på att få veta vilka åtgärder som kommer att vidtas från politiker och berörda myndigheter

Våldet i vårt samhälle eskalerar, dagligen ser vi rubriker om misshandel, skjutningar och mord, medan våld och kränkningar av olika slag mot kvinnor och flickor rapporteras mer sällan i massmedia. Nu eller aldrig måste våldstrenden brytas, det är hög tid att vi alla reagerar och agerar och inte blir likgiltiga. Tillsammans måste vi alla arbeta för att få förändring till stånd.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Bråket mellan vännerna urartade på motorträffen • Slog sin kompis med järnrör – och knivhögg honom

Okänd man anhållen för misshandel och olaga hot

Fick inte komma in – då slog 25-åringen sönder ytterdörren och misshandlade sitt ex • Nu straffas han

Frun ville skiljas – maken tog hennes telefon

Man misstänkts ha hotat sin tjej med vapen

Visa fler