Stjernkvist: Visste inte vart pengarna gick

Lars Stjernkvist (S) godkände avtalstecknandet på 15 miljoner kronor för konsulttjänster, men säger att han inte kände till Microsoft-undersökningen.

"Det här är en av de upphandlingar som gjordes som det finns väldigt goda skäl att sätta frågetecken i kanten för", säger Lars Stjernkvist (S).

"Det här är en av de upphandlingar som gjordes som det finns väldigt goda skäl att sätta frågetecken i kanten för", säger Lars Stjernkvist (S).

Foto: Calle Slättengren

Norrköping2019-10-23 18:00

Det var Lars Stjernkvist (S), som i egenskap av kommunstyrelsens ordförande, skrev under rätten till avtalstecknandet efter Martin Andreaes förslag till beslut. Han bad inte om någon dragning av vad pengarna skulle användas till, utan nöjde sig med beskrivningen om att de skulle gå till löpande konsulttjänster som behövdes för verksamheternas digitalisering.

– Vid det tillfället anade jag inte att det var något konstigt med det här.

Visste du vilket projekt pengarna skulle gå till? 

– Nej, det visste jag inte. Men när man i efterhand förstår vad som hänt finns ju skäl att ifrågasätta detta – det här är en av de upphandlingar som gjordes som det finns väldigt goda skäl att sätta frågetecken i kanten för.

Tycker du att du borde ha ställt fler frågor?

– Nu när jag vet vad som hände så kan jag säga att jag borde överhuvudtaget ställt väldigt många frågor till ansvariga på digitaliseringsavdelningen. Men just i det här fallet var det ingenting konstigt med delegationsbeslutet. Jag fick veta att det handlade om löpande konsulttjänster och det var väldigt svårt då att ana allt som senare rullades upp.

Trots att så ska ske kom beslutet sedan inte upp för godkännande vid kommunstyrelsens nästa sammanträde, som vi tidigare rapporterat om. Detta gäller även en rad andra delegationsbeslut till den förre digitaliseringsdirektören. Lars Stjernkvist och Martin Andreae har tidigare förklarat detta med brister i administrationen. Besluten har sedan tagits upp i efterhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!