Skolbiblioteken behöver ansvariga

Läser i tidningen om skolbiblioteken, först är det en lärare som saknar satsningar på skolbiblioteken och sedan svarar Kicki Liljeblad att kommunen visst satsar på skolbiblioteken.

Inte brist på böcker i skolbiblioteken men på personal som kan låna ut dem. Genrebild.

Inte brist på böcker i skolbiblioteken men på personal som kan låna ut dem. Genrebild.

Foto: Magnus Johansson

Insändare2021-12-15 13:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Varför har Norrköping inte fungerande skolbibliotek?" NT 3/12

"Viktigt stimulera barnens läslust" NT 3/12

Ja, man har tillsatt en utvecklingsledare och köpt in ett gemensamt utlåningssystem. Vi som arbetar med de yngre eleverna upplevde att det gick väldigt snabbt och det kändes inte helt genomtänkt. Har alla skolor råd att anställa någon som ska vara i biblioteket och sköta det? 

På den skolan jag arbetar har vi inte det. Vårt bibliotek är välfyllt med böcker och vår rektor satsar rejält med pengar varje år för att vi ska kunna köpa in nya böcker. Sedan många år är biblioteket organiserat på ett tydligt sätt för våra elever men det finns ingen person som kan vara där och sköta utlåningen. Lärarna går dit med sina elever eller också går eleverna själva dit.  

Vår skola har fått stora neddragningar som innebär att många elevresurser har försvunnit. All personal går åt till att försöka skapa trygghet, tillsyn och ge eleverna den undervisning som de har rätt till. Med de neddragningar som vi fått, är vi för få i skolan och det sliter jättemycket på all personal. Skolans har en biblioteksgrupp som ansvarar för att köpa in böcker men inte ens vi som ingår i den, har möjlighet att lägga in någon tid i schemat för att sköta biblioteket. 

Det utlåningssystemet som köptes in gräver också ett djupt hål i en redan ansträngd budget. Ett utlåningssystem som vi inte kan använda, för vem ska lägga in alla böcker i det?