Ska det vara ett kalhygge vid Glottern?

Glotternskogens naturreservat har drabbats av granbarkborre, enligt kommunekolog Malin Larsson.

Glotternskogens naturreservat har drabbats av granbarkborre, enligt kommunekolog Malin Larsson.

Foto: Elisabet Bergquist

Insändare2021-05-03 15:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var häromveckan tillsammans med fru och ett par vänner för att utnyttja den nya och fina bastun vid Glottern. 

Förra gången vi var där hade vi en fin och uppfriskande promenad genom den vackra och tämligen orörda skogen. Så icke nu då vi till vår förskräckelse fick uppleva en skog där vandaler dragit fram. Där hade fällts träd utan nån tillsynes plan. 

Stora fina friska granar hade fällts till höger och vänster om stigen och lämnats där. Även i sjön låg massor av fälld skog. Det hela liknade ett krigsinferno. Runt bastun var det nu ett kalhygge. Så man frågar sig ,eller Norrköpings kommun, ska det se ut så här eller vad är meningen?

Lars Malm

Svar direkt

Vi förstår att situationen med fällda träd i Glotternskogens naturreservat kan väcka frågor. 

Att det i dagsläget ligger så många fällda träd i området beror på att det sedan torkan 2018 har pågått ett stort angrepp av åttatandad barkborre, även kallad granbarkborre i landet. Granbarkborren utvecklas i barken på levande granar som därefter dör inom loppet av ett år. 

Området till och omkring bastun i naturreservatet har blivit mycket hårt drabbat med många döda träd. Leden mellan norra parkeringen och bastun har en tät ström av besökare och dessa vistas i området vid bastun och vindskyddet nästintill konstant under dagtid. 

För att inte riskera att besökare skadas av det allvarliga läge som rådde beslutades att redan döda granar i anslutning till leden samt till bastun skulle fällas. Vi förstår att intrycket av delar av Glotternskogens naturreservat har påverkats negativt av detta. I området som åtgärdats kommer framöver unga granar och lövträd främjas för att ersätta de träd som dödades av granbarkborren. Eventuella åtgärder som rör bortforsling av nedtagna träd kommer genomföras efter dialog med Länsstyrelsen.

Malin Larsson
kommunekolog, samhällsbyggnadskontoret