Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet

Vi är två helt vanliga Norrköpingsbor som valde att packa väskan och bege oss till Oslo i slutet av augusti.

 Blås i visselpiporna, istället för att fortsätta sitta still i en båt som sjunker, skriver Astrid Kihlén (på bilden från Oslo) och Stina Sköld.

Blås i visselpiporna, istället för att fortsätta sitta still i en båt som sjunker, skriver Astrid Kihlén (på bilden från Oslo) och Stina Sköld.

Foto: Stina Sköld

Insändare2021-09-08 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där genomfördes den största vågen av fredlig civil olydnad för klimatet som skett i Norden. I sex dagar stoppades trafiken i centrala Oslo. Oljeterminaler, departement och oljebolag blockerades. Flera hundra personer var involverade i att planera, agera, prata med folk, laga mat, fota, filma, spela musik och stödja de som blev häktade.



Norge är världens sjunde största utsläppare av koldioxid utanför sina egna gränser, det var detta protesterna gällde. Att kräva ett stopp för det. Norsk olja dödar människor. Idag.

Sverige borrar inte egen olja, men svenska Lundin Energy är ett av de bolag som fått flest oljelicenser för att borra i Arktis och planen är att den norska oljeutvinningen ska fortsätta i minst 50 år till. En plan som måste stoppas.

Få har nog undgått att klimatförändringen går snabbare än väntat, något som IPCC:s rapport visade på nyligen. Vi har all fakta på bordet, så nu behöver vi utkräva ansvar för genomförandet av åtgärder som får utsläppskurvan att drastiskt vika nedåt.



Som enskild medborgare är det lätt att känna maktlöshet och uppgivenhet inför de enorma utmaningar som är förknippade med klimatkrisen, särskilt när så många omkring oss fortfarande verkar helt obekymrade trots larmrapporterna. Därför vill vi uppmana alla som fått nog av att försöka låtsas som ingenting att börja blåsa i visselpiporna, istället för att fortsätta sitta still i en båt som sjunker.

Tillsammans med andra aktivister kan var och en av oss gå från att känna passiv hjälplöshet till att fyllas av kraft och energi, och faktiskt hopp. För varje tiondels grad av upphettning som vi kan hejda kommer att rädda miljontals liv – och det finns inget mer meningsfullt än att rädda liv. Det är dags att kliva fram och hjälpa till. Nu.



Kraven från den ständigt växande globala gemenskap av klimataktivister som samarbetar under namnet Extinction Rebellion är:
Tala klarspråk. Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.
Agera nu. Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.
Stärk demokratin. Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.