Öppet brev till bostadsbolaget Ramunderstaden

Bästa vårt kommunala bostadsbolag Ramunderstaden AB. Tack för erbjudandet om nyproducerad lägenhet i Eriksvik, kvarteret Mörten 5, från och med kommande årsskifte.

Artikelförfattaren Inga-Carin Landerö tackar för Ramunderstadens erbjudande om att hyra en trea för 11 625 kronor, men avstår.

Artikelförfattaren Inga-Carin Landerö tackar för Ramunderstadens erbjudande om att hyra en trea för 11 625 kronor, men avstår.

Foto: privat

Debatt2021-06-22 13:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr måste jag tacka nej även om bostad med hiss vore önskvärt då jag är årsrik med 79 års livserfarenhet. Läget nära centrum passar också en årsrik person väl - rollator kan ju snabbt bli min trogne vän. Balkonger finns i söderläge och möjlighet till parkeringsplats med tak. Utmärkt.

I minusvågskålen finns en hög hyra 1 650 kronor per kvadratmeter. Lägenhet med tre rum och kök på våning tre, 78 kvadratmeter har en månadskostnad på 10 725 kronor. 

Tillkommer carport med el för 600 kronor och hushållsel på cirka 300 kronor per månad - totalt 11 625 kronor. 

Tomten runt fastigheten är liten och ger mycket begränsad möjlighet till odling/ grannsamvaro. Huset är byggt i betong det vill säga material som belastat klimatet kraftigt med höga CO2- utsläpp vid tillverkning och transporter - trä är klart bättre. Solel planeras eventuellt på södra delen av taket men kontrakt på solelen lovat till EON som inte är kända för lågt elpris.

Sammanfattningsvis måste jag tacka nej.

Hyresnivån är det mest avgörande men övrigt är också av betydelse. Jag instämmer i Vänsterpartiet i Söderköpings mångåriga uppmaningar till bygge av bra lägenheter med till för många möjliga hyror. 

Jag tror att goda exempel finns från andra kommuner, exempelvis Örebro. Med nuvarande hyresnivåer i nyproduktion kommer många att som jag tvingas tacka nej.

Staten kommer också att tvingas höja bostadsbidraget men våra skatteinkomster behövs till annat. Främst till att behålla kvaliteten i välfärden, särskilt sjukvården, barnen och de äldres behov, skolans behov och alla medborgares sociala och kulturella behov. 

Och till att motverka arbetslöshet och ökade klyftor i samhället. Där blir bostadsproduktion viktig - goda klimatpositiva bostäder till godtagbara hyror är nödvändigt. Tillsammans kan vi nå dit. Marknadshyror, idag ett så högaktuellt ämne, leder tyvärr åt rakt motsatt håll enligt erfarenheter från Finland sedan 1997.

Med tack för Edert lägenhetserbjudande till mig.