Nya riktlinjer lokalt: Då ska du hålla barnen hemma

En pressad personalsituation i förskolan gör att Valdemarsviks kommun nu går ut med nya riktlinjer till vårdnadshavare till barn i förskolan.

Förskolerektorn Mimmi Trysberg, till höger, vid det första spadtaget för ny förskola vid Loviseberg.

Förskolerektorn Mimmi Trysberg, till höger, vid det första spadtaget för ny förskola vid Loviseberg.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsvik2020-12-16 07:00

Den 1 december gick Folkhälsomyndigheten (FHM) ut med rekommendationen att även yngre barn boende med någon med konstaterad smitta av covid-19 ska stanna hemma från förskola och skola. Problemet i Östergötland är att personer i ålder med yngre barn just nu inte får testa sig (här gäller 50 plus) vilket innebär att rekommendationen inte är tillämplig här för tillfället.

I det första skedet gick Valdemarsviks kommun på FHM:s beslut att "konstaterad smitta" hos föräldrar skulle gälla. På måndagen bestämde man att om vårdnadshavare har coronaliknande symptom ska förskolebarn vara hemma även om de själva inte uppvisar symptom.

En orsak är att det råder en ganska pressad personalsituation även i förskolan.

– Det här beslutet tar vi eftersom att det nu inte går att testa sig och vi har högre frånvaro bland personalen. Vi ser att det börjar att bli svårt att få ihop det genom att flytta personal mellan avdelningar så nu drar vi i den här bromsen, säger Mimmi Trysberg, förskolerektor i Valdemarsviks kommun.

undefined
Förskolerektorn Mimmi Trysberg, till höger, vid det första spadtaget för ny förskola vid Loviseberg.

Strävan är att låta barnen vara kvar i sin egen barngrupp och inte behöva flytta barn mellan avdelningarna.

– Vikarierna tar ju också slut i och med att man ska vara hemma vid minsta symptom. Det här är en förebyggande insats så att vi ska kunna ha alla avdelningar öppna, säger Mimmi Trysberg, som ändå menar att personalsituationen är hanterbar.

– Det är fortfarande många barn friska och det är ju positivt.

Hon beskriver denna tid som mödosam för personalen beroende på den allmänna situationen med testningsproblem och hög frånvaro.

– Det är en påfrestning att flyttas om och det här har nu pågått länge. Jag tänker att det också blir en åtgärd för arbetsmiljön som kan lugna och trygga personalen med att barnen inte kommer med smittor, säger Mimmi Trysberg.

– Nu går det ju också någon influensa som verkar slå ganska hårt och det vill vi inte heller att personalen ska drabbas av. Då handlar det ju om den mer traditionella smittan på förskolan och det kan ju barnen vara bärare av.

undefined
Den nybyggda förskolan i Sörby. Nu ska förskolebarnen vara hemma om någon vårdnadshavare visar coronaliknande symptom.

Det här infördes från och med måndagen 14/12 för Valdemarsviks kommuns förskolor.

– Nu är det bara en och en halv vecka kvar till jul, det blir troligen färre barn och vi har personal på plats och hoppas att de är friska för alla föräldrar som behöver barnomsorg. Sedan hoppas ju jag att det här ska vara temporärt, säger Mimmi Trysberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!