Modern kärnkraft absolut säkrast

Jag håller med Bengt Cete om att många inte förstår vilka beslut som togs i kärnkraftsomröstningen 1980.

Ringhals 1 produktionskostnad för en kilowattimme var vid stängningen 25 öre, skriver signaturen Göran J.

Ringhals 1 produktionskostnad för en kilowattimme var vid stängningen 25 öre, skriver signaturen Göran J.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2021-03-23 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Historielöshet i debatten om kärnkraftens framtid" NT 6/3

Det som är det allvarliga är att många heller inte ser vad som nu håller på att hända med svensk energiförsörjning. Med S och MP:s politik håller vi på att förstöra Sveriges energisystem. Solceller och vindkraft är som Eon beskriver dessa energislag intermittenta, något som bara förekommer då och då, som tidvis avbryts.

Vindkraft har enligt Svenska kraftnät mellan 20-30 procents verkningsgrad av sin maxeffekt. Detta medan kärnkraften har 90 procents verkningsgrad. 
 

Modern svensk kärnkraft är jämfört med alla andra energislag det absolut säkraste sättet att generera el dessutom kommer framtida kärnkraftverk av generation IV att kunna använda det bränsle som kommer från våra nuvarande kärnkraftverk. Så nu kan Per Bolund se fram mot att inte behöva bekymra sig för slutförvaringen.

Kärnbränsle som nu finns i mellanlager kan upparbetas till nytt bränsle för Gen IV reaktorerna. Det nuvarande utbrända kärnbränslet kommer att räcka för drift i Gen IV reaktorerna i mer än 200 år.
De små reaktorerna finns redan och kan säkert tas i drift inom fem till tio år. 


Per Bolund kanske i stället kan fundera över var han vill placera de mer än 30 000 vindkraftverksvingar om 10 -15 år som inte går att återvinna utan måste grävas ned i marken. 
Vi som har koll på kostnader kan konstatera att elpriset under detta år (efter att Ringhals 1 stängde) har varierat mellan 20 – 320 öre per KWh. Ringhals 1 produktionskostnad för en KWh var vid stängningen 25 öre.