Klinga - det går inte undvika att närmiljön påverkas

Norrköping är omgivet av fantastiska miljöer. När vi utvecklar vår stad så läggs mycket fokus på att göra det samtidigt som vi värnar till exempel höga naturvärden, boendemiljöer och kulturmiljö.

Ett nytt bostadsområde håller på att växa fram vid Klinga golfklubb. I skogen i bakgrunden är det tänkt att bli ett nytt verksamhetsområde.

Ett nytt bostadsområde håller på att växa fram vid Klinga golfklubb. I skogen i bakgrunden är det tänkt att bli ett nytt verksamhetsområde.

Foto: Annika Flood

Insändare2021-10-03 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

” Norrköpings miljövision klingar inte i Klinga”

En växande stad innebär alltid att människors närhet förändras i någon form. Kommunens mål är att detta ska ske på ett sätt som är förutsägbart och transparent. Självklart har vi ändå stor förståelse för att det ofta upplevs annorlunda, som i exemplet runt Klinga.

Kommunen har sedan länge pekat på Klinga som ett område lämpligt för att utveckla verksamheter i. I den översiktsplan vi gemensamt med Linköping tog fram 2010 anges att Klinga ska utvecklas med verksamheter och i samband med översiktsplanen för staden 2017 konkretiserades planerna ytterligare. Nu är det dags att förverkliga dessa planer. Att kommunen tidigt offentliggör hur Norrköpings ska växa gör att det finns möjlighet för innevånarna att ta del av hur kommunen kommer att förändras.

Vi förstår att det väcker känslor, mycket oro och många frågor. Därför vill vi påbörja en dialog tidigt. Det svåra är då att det inte finns så mycket färdiga svar vilket insändaren upplever som hånfullt. Vi tror dock att alternativet till tidig dialog är mycket sämre.

Det är ofrånkomligt att som i det här fallet ta ett skogsområde i anspråk för bebyggelse om vi ska skapa nya arbetstillfällen för våra invånare. Jämfört med stora delar av övriga kommunen så finns det få utpekade naturvärden här. 

Det har lagts stora resurser på att inventera och bedöma vilken natur som är skyddsvärd ur ett övergripande kommunalt perspektiv. På så sätt ser vi att just denna exploatering faller väl in i kommunens syn på hur vi växer hållbart med respekt också för vår natur. 

Med detta sagt förstår vi självklart detta skogsområde har ett värde för de som valt att bosätta sig i området genom dess närhet och upplevelsevärde.

Att insändaren inte kände sig lugnad av mötet är fullt förståeligt. Det är i det kommande arbetet som den framtida miljön utformas. Det är nu vi ska göra det som går för att exploateringen ska kunna genomföras samtidigt som vi säkerställer tillräckligt skydd för omgivningarna. Att närmiljön påverkas kommer dock inte att gå att undvika.

Den dialog vi inledde vid mötet den 16 september var starten på ett arbete som förhoppningsvis mynnar ut i att utveckling och hänsyn kan gå hand i hand.