Jag tänker inte sätta munkavle på tjänstemännen

Sophia Jarl påstår att samhällsbyggnadsdirektören uttalar sig i ärenden som politiken inte avgjort ännu. Det är tråkigt att Moderaternas gruppledare sprider felaktigheter.

Det råder därför ingen tveksamhet om att nämndens beslut är politiska, och att tjänstemännen verkställer besluten, skriver kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Det råder därför ingen tveksamhet om att nämndens beslut är politiska, och att tjänstemännen verkställer besluten, skriver kommunalrådet Reidar Svedahl (L).

Foto: Carolina Nilsson/Thomas Möller

Insändare2021-10-15 07:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Utlovat skydd till de boende i Klinga ska vara kvar" NT 12/10

Sophia Jarl verkar underkänna det arbetet som vi ledamöter – inklusive Moderaterna – gör i samhällsplaneringsnämnden.

Den 14 september 2021 beslutade vi att ge samhällsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan för Klinga, etapp 5. När samhällsbyggnadsdirektören uttalar sig gör hon det alltså baserat på politiska beslut.

Sophia Jarl påstår att kontoret dragit slutsatsen att det skogsområde som skyddar fastigheterna i Klinga park ska tas bort. Det är direkt felaktigt. Så här står det i samhällsplaneringsnämndens beslut:

”Viktigt är att skydda omkringliggande bostäder. De naturytor som krävs för att skydda intilliggande bostäder från verksamhetsområdet ska studeras och definieras inom planarbetet.”

Beslutet kom till genom att vi i nämnden hade en dialog, sedan skrev Moderaterna ett textförslag, och det fick stöd av alla partier i Kvartetten. Det framgår av protokollet för den som vill kontrollera. Partierna var alltså eniga. Tjänstemännen visade stor lyhördhet inför de farhågor som vi politiker uttryckte. Jag uppfattar att de tyckte att vårt beslut var en klok förbättring.

Jag deltog själv i det dialogmöte som hölls med de blivande boende i Klinga park den 16 september 2021. Vi redovisade de politiska beslut som har fattats två dagar tidigare av nämnden. Även samhällsbyggnadsdirektörens insändarsvar, som publicerades den 3 oktober, utgår från beslutet.

Nu har vi alltså inlett en detaljplaneprocess. Det är mycket möjligt att den leder till nya behov av skydds- eller avskärmningsåtgärder. Ett av syftena med detaljplanering är ju att undersöka just det.

Arbetet i samhällsplaneringsnämnden är konstruktivt med ett aktivt deltagande från alla partier. Vi lyssnar på varandra, och tjänstemännen tar till sig politikernas beslut. Så har det varit så länge jag varit nämndens ordförande. Det har förstärkts under den nya samhällsbyggnadsdirektören, som på ett tydligt sätt tillför nytänkande och energi i vår nämnd.

Det råder därför ingen tveksamhet om att nämndens beslut är politiska, och att tjänstemännen verkställer besluten. I det ingår även att svara på frågor och informera om de förutsättningar som råder, något som vi är särskilt måna om utifrån arbetet med ett gott näringslivsklimat. Jag tänker därför inte sätta munkavle på tjänstemännen, snarare tvärtom.