Håkansson: "Blir omfattande massiva nedstängningar"

"Det kommer att bli omfattande massiva nedstängningar av olika kommunala verksamheter", säger Linköpings kommundirektör Paul Håkansson.

Paul Håkansson, Linköpings kommundirektör, vid torsdagens presskonferens.

Paul Håkansson, Linköpings kommundirektör, vid torsdagens presskonferens.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-10-29 16:29

Skärpta lokala restriktioner införs i Östergötland. Råd som enligt Linköpings kommundirektör kommer att påverka befolkningen i Linköping betydligt mer än vad som var fallet under våren.

– Besluten är starkt ingripande för var och en av oss och för kommunerna. Vi sitter i den här situationen för att de råd och rekommendationer som funnits inte har följts. Det har varit studentfester och puss- och kramkalas på hockeymatcher. Klustersmitta har uppstått och har fått vidare spridning. Nu är det nödvändigt att vidta åtgärder, säger Paul Håkansson.

Tror du att det här kommer skicka den signalen som östgötarna behöver?

– Det är nödvändigt att skicka starka signaler. Vi kan se att under september och oktober har följsamheten minskat på ett mycket allvarligt sätt.

Enligt Håkansson är det framför allt unga vuxna som inte har följt rekommendationerna.

Vad är ditt budskap till dessa människor?

– Följ de allmänna råd som nu är utfärdade. Tänk på dina anhöriga. Det är heller inte säkert, du kan vara en riskperson utan att veta om det och bli allvarligt drabbad. Tänk på alla i samhället.

Kommunen skulle under torsdagskvällen och natten ta fram ett underlag för exakt vad som ska gälla och vilken information som ska gå ut till Linköpingsborna.

– Vi ska omforma det här till att kunna ge våra medborgare konkret information om vilka verksamheter som stängs. Det kommer att bli omfattande massiva stängningar av olika kommunala verksamheter, säger Håkansson.

Paul Håkansson är kommundirektör i Linköping.
Paul Håkansson är kommundirektör i Linköping.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!