Försök att se fördelarna med vindkraften

Alla har rätt att göra sin röst hörd men det är oundvikligt med förnyelsebar energi.

Jag tycker att Holmens planer på vindkraft ligger helt rätt i tiden, man kan kanske till och med säga att det borde ha gjorts för länge sedan, skriver signaturen JJ. Bilden från Näsudden på Gotland..

Jag tycker att Holmens planer på vindkraft ligger helt rätt i tiden, man kan kanske till och med säga att det borde ha gjorts för länge sedan, skriver signaturen JJ. Bilden från Näsudden på Gotland..

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-11-24 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har på håll följt debatten om Holmens planer på vindkraft och motståndet det mött av framförallt boende. 

Jag kan absolut förstå deras oro över hur boende och trivsel påverkas, hur naturen och djuren påverkas och hur fastighetspriserna påverkas. På många orter runt om i världen är vindkraftverken kraftigt utbredda. Det går inte att förneka att vi i dag är beroende av att bygga ut den förnyelsebara energin. 

Jag tycker att Holmens planer ligger helt rätt i tiden, man kan kanske till och med säga att det borde ha gjorts för länge sedan. För att rädda miljön måste vi effektivare skapa möjligheter att komma bort från fossil energi. Vi kan vara tacksamma att Holmen finns och kan driva detta framåt. 

Jag har själv bott flera år i norra Tyskland i ett område med många vindkraftverk. Det närmsta låg cirka 500 meter från huset och det fanns minst tio stycken inom tre kilometers radie. Detta var på landet med många små gårdar och enkla boningshus. Jag hade inga som helst problem med att bo så nära. Det var inget som störde, varken dag eller natt.

Man tänkte inte på det alls efter ett tag. De ingick liksom i naturbilden och jag uppfattade inga diskussioner om att människor inte ville bo där eller att det var svårt att sälja fastigheterna. Jag anser att vi i Sverige måste se fördelarna med vindkraft och acceptera den. 

Det blir såklart en optisk förändring i naturen. Vi, liksom djuren, måste vänja oss vid det. På sikt tror jag det inte kommer att påverka bostadspriserna nämnvärt. Jag förstår skepsisen men försök att se fördelarna med att investera i hållbar energi.