Förebyggande insatser kan rädda liv hos barn och unga

Den 17 mars 2021 beslutade en enig socialnämnd att påbörja arbetet med uppsökande social verksamhet för unga i utsatta områden, efter ett nämndinitiativ från Vänsterpartiet. Därmed välkomnas förslaget även av Kvartetten.

Efter ett nämndinitiativ från Vänstern har socialnämnden beslutat att påbörja arbetet med uppsökande social verksamhet bland unga i utsatta områden.

Efter ett nämndinitiativ från Vänstern har socialnämnden beslutat att påbörja arbetet med uppsökande social verksamhet bland unga i utsatta områden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-03-19 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den uppsökande verksamheten bygger på att identifiera unga som bedöms vara i behov av socialtjänstens och samhällets stöd. Tillsammans med myndigheter, kultur och fritid, den ideella sektorn men även föräldrar och närstående erbjuda sociala insatser och förebyggande insatser. 

Målgruppen för det uppsökande arbetet är barn och ungdomar som redan är i riskzonen för det normbrytande beteendet eller som redan har utvecklat ett normbrytande beteende. Det kan till exempel vara beteenden som brottsliga handlingar, droganvändande, skolk eller skadegörelse. Syftet med arbetet är i ett tidigt skede identifiera och fånga upp unga och familjer som är i behov av stöd för att förebygga att unga hamnar eller fortsatt lever i negativa destruktiva mönster.

Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet avsatt pengar för socialt arbete i utsatta områden. Tack vare den finansieringen kan vi nu göra en satsning för våra unga i dessa kommundelar. I en tid då kommunen har en ansträngd ekonomi har statsbidraget varit avgörande i beslutsfattandet och därför välkomnar vi de statliga pengarna som har tillförts. Det förebyggande arbetet är en viktig insats för att minska mänskligt lidande, både för den enskilda individen men även samhället. 

Norrköpings unga är kommunens framtid och det är således avgörande för framtiden att vi avsätter resurser för förebyggande arbete hos unga. I kommunen har redan ett gediget arbete på skolans område höjt skolresultaten men vi behöver göra med för att undvika och förebygga att unga hamnar i destruktiva mönster.

Lyhördhet och förtroende har stor betydelse för allt arbete som riktar sig till barn och unga. Arbetet ska därför bedrivas i nära samverkan med andra organisationer som idag bedriver aktiv ungdomsverksamhet. Framgången i det förebyggande arbetet ligger i samverkan mellan samhällets alla instanser och därför behöver samverkan sträcka sig brett. Socialnämnden är positiv över att inleda det förebyggande arbetet för våra unga i utsatta områden som en del av att öka tryggheten i Norrköpings kommun.