De borgerligas prioriteringar i Söderköping

Den 1 Juni var det Socialnämndsmöte i Söderköping. Det var några punkter på dagordningen där vi redan innan mötet visste att vi inte var överens med majoriteten.

Majoriteten och Sverigedemokraterna väljer att sponsra ett privat företag samtidigt som man vill dra ner på personal i den egna verksamheten, skriver representanter för socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Majoriteten och Sverigedemokraterna väljer att sponsra ett privat företag samtidigt som man vill dra ner på personal i den egna verksamheten, skriver representanter för socialdemokraterna och vänsterpartiet.

Foto: Joakim Blomqvist

Debatt2021-06-16 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En av punkterna var förlikningsavtal med ett privat LOV (Lagen om valfrihet) företag i Söderköping. Företaget har under tre månader överfakturerat kommunen då det var driftsstörningar i TES systemet (Planeringssystem). 

Det har varit en lång process där förvaltningen har säkerställt vilket belopp som företaget skulle återbetala, nämligen 511 320 kronor.
I mars i år ville företaget ingå i ett förlikningsavtal med kommunen och efter förhandlingar så kom avtalet till socialnämndens möte den 1 juni. 

Avtalet gick i korthet ut på att företaget skulle betala tillbaka 250 000 till kommunen i stället för hela skulden på 511 620 kronor.


Den politiska majoriteten tillsammans med Sverigedemokraterna beslutade att detta förlikningsavtal godkänns. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet yrkade på att hela beloppet ska återbetalas och reserverade sig mot beslutet.


Det betyder alltså att kommunen efterskänker 255 600 kronor. Det är skattepengar som går till en privat verksamhet utan motprestation. Över en kvarts miljon kronor som man nu avstår från att återkräva. Det är oacceptabelt då vi i socialnämnden fått redovisat vid ett flertal tillfällen att man säkerställt att överfakturering gjorts på över en halv miljon kronor.


På samma möte är majoritetens företrädare upprörda över att det är för mycket personal i den kommunala hemtjänsten och kommer med förslag där man uppdrar till förvaltningen att dra ner på personal. Ett beslut som Sverigedemokraterna aktivt gick in och yrkade på att det skulle bifallas.


Det visar på var de borgerliga partiernas prioriteringar finns. Majoriteten och Sverigedemokraterna väljer att sponsra ett privat företag samtidigt som man vill dra ner på personal i den egna verksamheten.
Vi protesterade men utan resultat. Vi anser att den kommunala hemtjänsten redan har en tuff budget och det ställs orimliga krav på effektivitet. Den kommunala hemtjänsten behöver ha en personalstyrka som ger förutsättningar att utföra arbetet med god kvalitet och ha en bra arbetsmiljö.