Dags för skyddsjakt på sälen i Strömmen?

Föreningen Cityfiske ansvarar för och bedriver det stadsnära sportfisket i Norrköping med bland annat ett attraktivt fiske på havsöring och lax.

Norrköping 17 april 2021 16:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Föreningen ansvarar för fiskevårdsområdet som sträcker sig från mynningen mot Bråviken upp till Hästskodammen nedanför Louis De Geer.                                           

Där bedriver Cityfiske ett flertal fiskevårdande insatser och årligen sätter föreningen ut cirka 13 000 lax- och öringsyngel till ett värde av drygt 200 000 kronor.

Under senare år har det blivit vanligare att säl dyker upp runt Refvens grund i centrala Norrköping, så även i år.  Minst en vuxen säl och två sälkutar har sin dagliga hemvist runt Refvens grund och deras föda består av fisk.

Det är ju bokstavligen att slänga pengar i sjön genom att sätta ut tusental lax- och öringsyngel som sedan ska bli mat åt sälarna inom fiskevårdsområdet. Fisket på havsöring och lax har blivit sämre under senare år och när sälarna finns i vattnen runt Refvens grund är det lönlöst att ens försöka få fisk.

I fiskevårdområdet som är inrättat av Länsstyrelsen, bör fiskvårdande insatser prioriteras.                 

Därför måste något göras åt sälproblematiken.  Ska kommunen begära skyddsjakt på säl i fiskevårdsområdet, eller montera sälskrämmor i fiskevårdsområdet.

Att inte göra någonting löser inte problemen. Ska Norrköping även fortsättningsvis har ett attraktivt stadsfiske och föreningen Cityfiske en framtid, då måste man prioritera verksamheten med Fiskevårdsområdet.

Orolig sportfiskare

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Krönika

Grattis Norrköpingsbor - ni bor i den ultimata staden!

Norrköping

Gunnie, 68, vill få fler att nappa på miljötrenden magnetfiske

Norrköping

Centrala bryggan rivs nu: "Den var väldigt dålig"

Norrköping

Utmaningen: Fiska upp de största gäddorna i Strömmen

Norrköping

De plockar plast för en renare havsmiljö

Visa fler