Även i Valdemarsvik kan man lära sig av sina misstag

De styrande Socialdemokraterna och Centern försöker sig på det klassiska retoriska tricket att när något har gått fel så har alla ansvar. De anser tydligen att de såsom styrande inte har något speciellt ansvar för hur kommunen sköts.

Vad gäller skolan så är vi nog helt eniga om att kommunen har en stor uppgift framför sig för att förbättra resultaten, skriver Per Hollertz (M).

Vad gäller skolan så är vi nog helt eniga om att kommunen har en stor uppgift framför sig för att förbättra resultaten, skriver Per Hollertz (M).

Foto: Heiko Junge/TT

Debatt2021-10-01 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

 "Enigt fullmäktigebeslut bakom flera beslut i Valdemarsvik" NT 25/9

Det är utmärkt att de säger sig eftersträva samförstånd i stora viktiga ärenden och måhända är det den nya socialdemokratiska kommunstyrelseordföranden som insett vikten av breda lösningar; initiativet välkomnas.

Det blir dock lite problematiskt när de samtidigt också säger - att det inte nödvändigtvis behövs något samförstånd med opposition. En märklig inställning från ett minoritetsstyre - man säger uppenbarligen - att man inte behöver ta hänsyn till majoriteten i kommunfullmäktige; hur tänker man här?

undefined
Vad gäller skolan så är vi nog helt eniga om att kommunen har en stor uppgift framför sig för att förbättra resultaten, skriver Per Hollertz (M).

Vad gäller skolan så är vi nog helt eniga om att kommunen har en stor uppgift framför sig för att förbättra resultaten. Valdemarsvik ligger långt under riksgenomsnittet när det gäller elever som klarar behörighet till gymnasiet och så kan det inte fortsätta. Frågan om hur det står till med den politiska styrningen och uppföljningen av skolverksamheten ställs av fler än oppositionen. Kommunrevisionen har efter genomförd granskning dokumenterat allvarliga brister avseende den politiska styrningen av skolan.

Något svar från politiken (S+C) på granskningen har ännu inte presenterats trots att den lämnades in i februari. Uppenbarligen vet inte S+C vad man ska svara. Ansvaret för frågan ligger hos Barn och utbildningsutskottet under ledning av ansvarigt kommunalråd för skolan Jenny Erlander Ek (C) 

Fastighetsaffärerna, S och C vill dementera att det är fastslaget att deras upplägg av vissa fastighetsaffärer strider mot några lagar. Att Socialdemokraterna och Centern missat den absolut viktigaste lärdomen av alla turer i dessa ärenden är uppenbart.

Att någonting faktiskt har gått väldigt fel är när de framlagda S+C förslagen är sådana att diskussionen i ett första skede primärt handlar om dess laglighet. Det som läggs fram borde självklart ha ett genomarbetat beslutsunderlag så att diskussionen istället handlar om ett bra förslag eller inte för kommunens invånare och den kommunala verksamheten.

Vad gäller satsningen med Medborgarkontoret så försöker idag S och C lägga över ansvaret på några så kallade ”initiativtagare”, och många är vi som undrar vilka dessa initiativtagare är. Att de själva var de som beslutade och drev igenom hela satsningen vill de inte kännas vid - en förlust på sju miljoner kronor dvs man kastade pengarna i sjön som givetvis kunde ha använts bättre. Själva berömmer de sig för sin prestigelöshet när man bestämmer sig för att avveckla projektet. Denna prestigelöshet infann sig först när det flaggades för ett årligt underskott på två miljoner.

Kommunalråden är inte nöjda, men nu vill de se framåt och pratar mest om en Vision 2040. Uppenbart är att S+C vill förmedla att man är framgångsrik och blickar framåt men då bör man kanske också fundera över hur väl man har uppfyllt Vision 2025. I alla rankingar som görs hamnar Valdemarsvik i bottenskiktet oberoende av om det är Näringsliv, Skola eller Miljö.

undefined
Per Hollertz (M) oppositionsråd.

En Vision måste vara grundad på rätt självbild och man måste ta lärdom av historien och då även misstagen - där är vi inte idag.

Slutligen så är det ett positivt uppvaknande att även S och C nu ser styrkan i samförstånd när det gäller kommande stora fastighetsprojekt. I det sammanhanget skall man heller inte glömma bort dialogen och öppenhet gentemot våra kommuninvånare. Det är på deras uppdrag vi jobbar. 

Kommunfullmäktige i  Valdemarsvik
Kommunfullmäktige i Valdemarsvik