Ansökan om byggande av vindkraftpark ska ske före nyår

Hösten 2020 informerade Holmen, att företaget tänker bygga tre stycken vindkraftparker i Norrköpings och Finspångs kommuner. Holmen planerar att bygga sammanlagt 77 vindkraftverk i dessa vindkraftparker.

Holmen får komma med sin ansökan under 2021, annars får Holmen, efter det, god tid på sig att, utan stress, komma med ett väl underbyggt förslag, skriver Flores Aranda.

Holmen får komma med sin ansökan under 2021, annars får Holmen, efter det, god tid på sig att, utan stress, komma med ett väl underbyggt förslag, skriver Flores Aranda.

Foto: Caroline Petersson

Debatt2021-05-20 17:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindkraftverkens förutsatta totalhöjd är 290 m (så höga vindkraftverk har man aldrig byggt tidigare). Man saknar alltså helt erfarenhet av den påverkan på miljön som dessa kolosser orsakar. 

Både antalet och storleken av dessa vindkraftverk skapar en stark oro bland de boende i de utvalda områdena.

Flera tusen personer är oroliga för att de kommer att få betala ett högt pris när fastighetspriserna sjunker, hus och gårdar blir osäljbara, ohälsan ökar, företagen får lägga ner och omgivningarna kring vindkraftverken blir begränsade och förstörda.

Holmen skulle lämna sin tillståndsansökan till kommunen under första kvartalet 2021, men ändrade sig och ska göra det tidigast till sommaren. 

Det är alltså ingenting som hindrar Holmen att flytta fram ytterligare, i framtiden, sin tillståndsansökan, så länge Holmen anser det vara nödvändigt. På det sättet kan de försätta de boende i en plågsam ovisshet under obestämd tid.

Sverigedemokraterna har förståelse för att Holmen vill säkra sitt elbehov i framtiden, och samtidigt skaffa sig inkomster från kommande elkonsumtion, men kommunpolitiker måste också värna om kommuninvånarnas välbefinnande.

Det är uppenbart att Holmens planer oroar, och så länge ingen ansökan har lämnats till Norrköpings kommun och ett beslut har fattats, så lever många människor under en ohälsosam stress. Därför anser Sverigedemokraterna att Holmens möjlighet att ansöka om tillstånd för att bygga dessa vindkraftparker ska tidsbegränsas.

Sverigedemokraterna har, på det senaste fullmäktigesammanträdet, i april månad, lämnat följande förslag till beslut (motion), som vi hoppas kommer att tas upp inom sex månader:

Om Holmen inte har lämnat någon ansökan om byggandet av vindkraftparker innan årsskiftet (2021), så ska områdena Klintaberget och Skybygget, som hör till Norrköpings kommun, förklaras som olämpliga områden enligt översiktsplanen, de kommande 30 åren.”

Holmen får komma med sin ansökan under 2021, annars får Holmen, efter det, god tid på sig att, utan stress, komma med ett väl underbyggt förslag. Samtidigt som de boende i de utvalda områdena kan återgå till en normal vardag en lång tid framöver.