Åkerlinds oro: Helgens Halloweenfester

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar alla att undvika att fira Halloween med människor utanför den närmaste familjekretsen. Risken är annars att smittspridningen fortsätter att öka i länet.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar östgötarna att strunta i årets Halloween-fester.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind uppmanar östgötarna att strunta i årets Halloween-fester.

Foto: Mostphotos, Victor Bomgren

Östergötland2020-10-30 16:35

På torsdagen skärptes de lokala allmänna råden i Östergötland. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind säger att det är för tidigt att avgöra om råden har fått någon effekt. 

– Det är för tidigt att säga. Men vi har haft en tsunami av frågor och jag tror nog att många tänker till. Det är positivt. 

Vad är den vanligaste frågan?

– Det är många frågor om råden kring idrott, träningar och matcher. Själva beslutet kan man tolka lite fel. Var och en bör avstå från att delta i träning, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte barn och ungdomar födda efter 2005. Tävlingar är dock inställda för alla, även för barn. 

Britt Åkerlind säger också att det inte finns något hinder mot att träna på egen hand. 

– Äldre kan ge sig ut och jogga. Det vi är ute efter är att människor ska hålla fysisk distans genom att träffa så få nya människor som möjligt. Det är där tävlingsmomenten inom idrotten faller bort. 

När kan vi se om de nya råden har haft effekt?

– Vi har en inkubationstid på 14 dagar, men man blir oftast sjuk fem dagar efter smittotillfället. Är det så att man hörsammar det här på bred front, då bör vi absolut se en nedgång om 14 dagar. Får vi en kraftigt uppåtstigande kurva om ungefär en vecka, ja då har vi inte följt de lokala allmänna råden. 

Britt Åkerlind oroar sig för den kommande helgen, med Halloween-firande. 

– Nu får vi se hur vi i Östergötland klarar helgen. Nu kommer en festhelg, Halloween. Vi bör respektera de allmänna råden trots det. Man ska inte besöka okända människor och ungdomar, och för den del även äldre, bör veta att fester är ingen bra idé den här helgen.

För tredje dagen i rad redovisade Region Östergötland på fredagen ett dystert rekord när det gäller antalet konstaterat smittade. På torsdagen uppgick antalet smittade till 5 379. På fredagen hade siffran ökat till 5 511 – en ökning med 132 personer på ett dygn. Det är den hittills högsta noteringen under den pågående pandemin.

På torsdagen vårdades 23 smittade på sjukhus i länet. På fredagen hade antalet ökat till 25. 

På Universitetssjukhuset vårdades på fredagen tolv smittade personer på vårdavdelning och två på intensivvårdsavdelningen. På Vrinnevisjukhuset vårdades åtta smittade på vårdavdelning och en på iva. På lasarettet i Motala vårdades två smittade patienter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!