Åkerlind: Barn kan hållas hemma även utan positivt test

Föräldrar med bekräftad covid-19 uppmanas att hålla sina skolbarn hemma. Men i Östergötland är det få småbarnsföräldrar som kan testa sig på grund av regionens begränsade testkapacitet. Oppositionsrådet Marie Morell (M) anser att läget är ohållbart.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Foto: Gorm Kallerstad/Arkivbild

Östergötland2020-12-01 16:26

På tisdagen kom nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten som innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma från skolan om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten bedömer dock inte att åtgärden kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i vare sig skolan eller samhället i övrigt. Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro i skolan. 

I Östergötland är det jämförelsevis få personer som, på grund av den begränsade testkapaciteten, har möjlighet att testa sig för covid-19. Från och med torsdag denna vecka kan personer som är över 50 år testa sig om de haft symtom i 48 timmar. 

Frågan är hur föräldrar som har tydliga symtom på sjukdomen men som saknar positivt testsvar ska göra? Vi ställde frågan till smittskyddsläkare Britt Åkerlind. 

– Vi har inte kapacitet i dag att testa alla. Det är väldigt få personer som är över 50 år som är småbarnsföräldrar. Är du som vuxen sjuk då ska du vara hemma. Är du hemma, ja då kan du ha ditt barn hemma om du väljer det. Men det är inget krav. Det här är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten. 

Föräldrar som tror att de har covid-19 gör alltså inte fel om de håller sina skolbarn hemma?

– Nej, man gör absolut inte fel, säger smittskyddsläkaren. 

Christel Horsak, avdelningschef för förskola och grundskola vid utbildningskontoret i Linköping, välkomnar de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. 

– Det här är väldigt efterfrågat från våra personalgrupper som har känt en oro. Man är i en verksamhet där man kan utsättas för smitta. Det här är en viktig arbetsmiljöfråga för vår personal. 

Hur ser det ut med frånvaron bland personal på förskolor och grundskolor?

– Det är väldigt varierande. Vissa förskolor och skolor har en väldigt låg frånvaro, men det finns även vissa förskolor och skolor som har väldigt hög frånvaro. Det handlar framför allt om enskilda förskolor. 

Kan sjuka föräldrar hålla sina barn hemma även om de inte har kunnat testa sig för covid-19?

– Reglerna gäller dem som har bekräftad smitta, men det är klart att om man som förälder har en stark misstanke om att man har covid-19 då kan man ha sitt barn hemma för säkerhets skull. Det är inget som vi kommer att ifrågasätta. Men vi vill inte heller att barn ska vara hemma för att föräldrarna är förkylda, säger Christel Horsak. 

Oppositionsrådet Marie Morell (M) befarar att föräldrar med covid-19 kommer att fortsätta att skicka barn till skolan så länge de inte kan testa sig. Hon efterlyser en utökad testverksamhet i länet: 

– Dagens besked från Folkhälsomyndigheten och regeringen, om att barn till personer med covid-19 också ska stanna hemma i familjekarantän, sätter nu ännu större press på att vi måste få till en fullt fungerande testning i Östergötland. Om vi inte lyckas med det kommer barn till covid-19-sjuka föräldrar fortsatt skickas till skolan i Östergötland, säger oppositionsrådet och fortsätter: 

– Region Östergötland måste ha en testning som stämmer överens med de prioriteringar som görs från regering och myndigheter. Att ha en egen linje i detta är ohållbart och går inte att försvara för östgötarna, säger Marie Morell. 

Får mildare symtom

En mycket låg andel av de diagnosticerade fallen av covid-19 i Sverige finns bland barn 0-19 år. Barn uppvisar oftast en mildare sjukdomsbild än vuxna och de löper lägre risk att bli allvarligt sjuka. Den befintliga kunskapen visar att smittspridning mellan barn sker i mycket begränsad omfattning och spridning i skolverksamheter är ovanliga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!