58 nya smittade senaste dygnet

Smittspridningen fortsätter att öka snabbt i länet. På fredagen uppgav Region Östergötland att ytterligare 58 personer hade testat positivt för covid-19.

Antalet positiva testsvar fortsätter att öka i Östergötland.

Antalet positiva testsvar fortsätter att öka i Östergötland.

Foto: TT

Östergötland2020-10-23 12:43

Mellan onsdagen och torsdagen ökade antalet smittade med 88 personer. Inte sedan den 22 juni hade regionen redovisat så höga smittotal på ett dygn. Ökningen var inte lika stor mellan torsdagen och fredagen, men ändå har ytterligare 58 personer testat positivt det senaste dygnet. Det totala antalet bekräftat smittade är nu 4 947.

– Tidigare har ungefär en procent av alla tester varit positiva men sedan oktober månad har vi sett en kraftig och stadig ökning, framför allt de senaste dagarna. Ungefär var tionde fall har varit positivt, och det är en ökning med 900 procent. Vad vi nu ser i Östergötland är en andra våg av smittspridningen, sa Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande, under fredagens pressträff på Katastrofmedicinskt centrum.

– Hösten är här och vi har samlats igen på arbetsplatser, skolor och förskolor och arbetsplatser. Dessutom blir det kallare och torrare inomhus och då sprids den här typen av luftvägssmittor mycket bättre, sa smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Även antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård ökade det senaste dygnet – från nio till tio. Sju av patienterna vårdades på US i Linköping (sex på vårdavdelning och en på intensiven) och tre på Vrinnevisjukhuset i Norrköping (samtliga på vårdavdelning).

På fredagens pressträff meddelade Britt Åkerlind att antalet döda med bekräftad covid-19 kommer att justeras ned framöver, från 295 till 253. Detta på grund av att mätningen numera sker på ett nytt sätt; man ska ha varit bekräftat sjuk i covid-19 under de sista 30 dagarna. Det senaste dödsfallet skedde den 13 oktober.

Sammanlagt 758 personer med konstaterad smitta har skrivits ut från länets sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!