Åhörarna skanderade slagord vid SD-möte

Tack vare ett snabbt polisingripande kunde en attack mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avstyras i Hörsalsparken. När det sedan var dags att möta pressen hade han fått nog och åkte därifrån.

5 maj 2014 07:50

Missnöjet över Jimmie Åkessons närvaro i Hörsalsparken gick inte att ta miste på när Sverigedemokraterna gjorde ett stopp i Norrköping på måndagsförmiddagen med anledning av det stundande EU-valet. När han strax efter klockan tio klev ut ur det vita tältet som satts upp, möttes han av högljudda burop från de hundratalet personer som kantade parken.

Majoriteten hade knappast kommit dit för att lyssna på Sverigedemokraternas skäl till att Sverige inte bör tillhöra EU. Jimmie Åkesson lät sig dock inte tystas och fick en och annan applåd:

–  Vi anser att de pengarna som Sverige betalar i medlemskap i stället bör gå till att täppa igen hålen i den svenska välfärden. Vi vill inte ha någon politiskt elit i Bryssel, sade han bland annat.

När han sedan gick över till att prata om det han kallar ansvarslös svensk invandringspolitik kunde han inte längre göra sig hörd. Åhörarna skanderade slagord och höjde banderoller med budskapet ”Norrköping mot rasism”. De uppskattningsvis 20-talet poliser som var på plats, fick påminna den högljudda skaran om att hålla sig lugn.

Men så utbröt plötsligt tumult. En yngre man hoppade över polisens avspärrning och skulle precis sätt kurs mot Jimmie Åkesson när han övermannandes av polis. Han greps och släpades bort från platsen.

Efter mötet erbjöds pressen att få några ord med Jimmie Åkesson, men redan efter några minuter valde han att sätta sig i bilen och åka därifrån allt medan slagorden fortsatte.

Magnus Larsson, insatschef vid polisen, ansåg ändå att allt gått lugnt till.

– Vi har mest påmint de som står här att de inte får störa allmän sammankomst och de flesta har lyssnat, sade han.

Men det som hände i Hörsalsparken ska ändå inte accepteras, skriver kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) på sin Facebook-sida: "Hot är hot och våld är våld oavsett politiska förtecken. Därför blir jag förbaskad när några försöker förvägra SD ha torgmöte i Norrköping och attackerar Åkesson. Att detta dessutom ger SD draghjälp gör mig ännu mer frustrerad".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!