Släktfejden eskalerade efter gudstjänsten

Enligt flera källor har konflikten sin upprinnelse i en skilsmässa för flera år sedan.

23 april 2014 07:30

Vid gudstjänsten i S:ta Maria syrisk-ortodoxa kyrkan i Ektorp avbröts den högtidliga påskstämningen av tumult. Därefter eskalerade den infekterade släktfejden och slutade inte förrän två bröder mördades dagen därpå.

– Man måste uppleva vårt påskfirande för att förstå. Det var säkert ettusen personer i kyrkan i söndags. Mitt under firandet blev det tumult och tjafs. All glädje försvann, säger en medlem i församlingen, som vill vara anonym med tanke på att det som verkade vara en liten konflikt slutade med mord.

Han och församlingen är i chock.

– Alla är familjer som är inblandade på olika sätt via släktband, ingifte eller att man känner varandra från Syrien.

Enligt flera källor har konflikten sin upprinnelse i en skilsmässa för flera år sedan, men blossade upp på söndagen.

I samband med tumultet kom polisen till kyrkan. Patrullen tog upp ett par anmälningar om misshandel och olaga hot och åkte sedan därifrån.

– Polisen har ju en lugnande inverkan och allt lugnade ner sig. Efter en halvtimme gick alla hem för att fira påsk, men det blev inget påskfirande utan en tragedi och sorg, säger han, och tillägger att det här inte handlar om kyrkan.

– Det här hade kunnat hända vart som helst, på en parkeringsplats eller en fotbollsplan. Det var en slump att det skedde under påsken. Vår förening och församling har inga problem. Vi jobbar förebyggande och främjande. Vår kyrka tar helt avstånd från kvinnomisshandel och förtryck och allt som hänt med morden. Vi vill inte att det ska kopplas till oss.

Gudstjänstens huvudbudskap var att ”Jesus dog för oss på korset” och att det ger alla en möjlighet att börja om och be om förlåtelse.

– Under predikan sades det att påsken handlar om att bygga upp relationer som skadats. Amen. Sedan gick vi ut och så händer det här.

Dagen efter tragedin i Hageby, då en stor grupp människor beväpnade med knivar, skjutvapen och knogjärn gick till attack, anhölls fem män.

De är mellan 20 och 40 år och skäligen misstänkta, det vill säga den lägre misstankegraden, för mord, medhjälp till mord och försök till mord på de två avlidna bröderna.

Dessutom skadades ytterligare sex personer.

– Vi arbetar med att stärka misstankegraden genom att säkra bevis. Det vi gjort är att förhöra vittnen, målsägare och misstänkta. Vi har också gjort en omfattande teknisk undersökning, sade Anne Asp, chef för polisområde Norrköping på en mycket välbesökt presskonferens på polishuset i Norrköping på tisdagen.

– Vår uppfattning är att det är gammal osämja och någon form av släktfejd som lett fram till det här.

Hur de två bröderna dog ville hon inte gå in på i detalj, men konstaterade att det förekommit skottlossning och skärvapen i samband med attacken.

Hon berättade att det under en period varit oroligt i Hageby, men att det kopplats till ungdomsbråk. Därför har polisen tillsammans med socialtjänst, skola och fritidsverksamhet skapat en aktionsgrupp i området för att skapa trygghet.

– Vi har ökat vår närvaro och varit mer synliga. Och det finns inget som tyder på att den oro som funnits tidigare har med det här att göra.

Finns det oro för mer våld?

– Det måste vi ta i beaktande, säger Anne Asp, och tillägger att polisen i Östergötland i den omfattande utredningen, som har kopplingar till Södertälje, får stöd av närliggande län.

Kunde konflikten ha undvikits om ni gripit några personer redan på söndagskvällen?

– Vi bedömde att det inte fanns några gripandeskäl då.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!