Ålund satte Sverige på världskartan

– Jag tror aldrig någonsin en europé har vunnit en Pro-klass tidigare, sa dragracingföraren Jimmy Ålund efter den historiska segern.

14 april 2014 16:53

Med en koppling hämtad från Svärtinge blev Jimmy Ålund snabbare än alla amerikaner i Pro Stock.

– Det är stort. Jag tror aldrig någonsin en europé har vunnit en Pro-klass tidigare, säger dragracingföraren.

Det var inte bara golfaren Jonas Blixts andraplacering i Masters som satte Sverige på kartan för amerikanarna i helgen.

Jimmy Ålund gjorde det ingen annan europé klarat av på dragracingbanorna.

Att slå världens bästa Pro Stockförare på deras egen bakgård – USA.

– Helt fantastiskt, säger föraren från lilla Åby Motorklubb efter succéloppet.

Större än dina åtta EM-titlar?

– Det är ganska stort, även om det bara är en tävling. Konkurrensen här är större än den jag ställs mot under en hel EM-serie.

Jimmy Ålund har långpendlat till och från USA för att ersätta legendaren Greg Anderson som tagit sjukledigt för en hjärtoperation.

De tre första gick tidsmässigt bättre och bättre, men i utslagningsrundorna tog det oftast slut för Jimmy Ålund.

Tills dess han bytte bil.

– Jag kände direkt att den här bättre att köra när jag satte mig i den röda bilen, men fick ändå inte till den rätta känslan. Sedan inför förra tävlingen i Las Vegas tog jag med mig en koppling hemifrån. Med lite ändringar och justeringar av alla stag fick vi dit den. Redan vid den första burnouten kändes det som min egen bil, allt bara satt helt naturligt. En så enkel grej.

Det blev två heatsegrar i hans fjärde deltävling innan Jimmy slogs ut av stallkamraten Jason Line.

Helgens race i Charlotte var lite speciellt. De dubbla dragracingstriparna gör att fyra bilar tävlar samtidigt.

– Han som äger tävlingarna är en extraordinär och tävlingarna är lite utöver det vanliga. När du väl startat är det som vanligt, du ser inget av konkurrenterna. Men hela "stage-proceduren" före start är rätt så svår då det är fyra bilar att hålla ordning på. Det gäller att gå in i tid och den som sitter på en av innerbanorna får startgranen på fel sida, säger Jimmy om de mycket specialanpassade Pro Stock-bilarna.

Det var inga problem med den nygamla kopplingen.

Svensken hade åttonde bästa tid under de första två dagarna. När det kom till tredje elimineringsrundan kom han tvåa och säkrade en plats i semifinalen. Där vann han sitt heat och i finalen var han på nytt snabbast. Cirka 45 tusendelar före amerikanen Shane Gray.

– Stämningen var extremt bra på banan och under tävlingen. Motståndarteamen gratulerade och sa att det var riktigt roligt. Jag har fått massor av sms och textmeddelanden från andra i Pro Stock-branschen och andra förare. Alla har varit väldigt trevliga, säger Jimmy.

Segern firades på en mexikansk restaurang. När Jimmy kom till hotellrummet slog han på teven.

– Det kändes konstigt men häftigt att titta på mig själv när jag vann, sa Ålund efter succén som kan bli hans sista lopp i USA.

En tävling återstår i Houston, Texas om två veckor. Greg Andersson som varit borta i elva veckor ska läkarundersökas kommande måndag. Om det blir han eller Jimmy Ålund som kommer att köra bredvid Jason Line vet han först då.

– De sa tolv veckor. Oavsett om jag kommer tävla i Houston eller inte ska jag njuta av det här.

Delar av familjen kommer flyga över till USA inför hans sista uppdrag i USA.

Vad väntar, kan det bli mer tävlande eller blir det tillbaka till vardagen i Europa?

– Just nu är det "back-to-business". Samtidigt kan vad som helst hända här i landet med de stora möjligheterna. Jag har inga pengar att själv tävla för här. Mitt enda mål nu är att vinna i Houston. Jag har motivationen och skulle kunna jobba dag och natt för en vinst till. Att få tävla med de personer jag sett upp till är fantastiskt, säger Jimmy Ålund.

Att slå dem är ännu större.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!