Nyhetschefen: Ett dråpslag för den lokala journalistiken

TV 4 lägger ned lokalredaktioner på 13 orter i landet, däribland i Norrköping där åtta journalister jobbar.

9 april 2014 14:53

Även i större städer som Uppsala, Örebro och Västerås blir det slut med lokala nyhetssändningar i TV 4.

– De har sagt att de inte tror på lokala nyheter, säger nyhetschefen Andreas Åsenheim, om TV-ledningen.

Istället kommer 25 journalister att sköta bevakningen av hela landet, med utgångspunkt från nio orter: Linköping, Göteborg, Malmö, Jönköping, Skövde, Falun, Östersund, Umeå och Luleå. Men produktionen på dessa orter sker för riksnyheterna. De lokala nyhetssändningarna vill TV 4-ledningen avveckla.

Idag sänder TV 4 i Norrköping–Linköping fem nyhetsinslag på morgonen och ett par kvällstid, samt en eftermiddagssändning i Kanal 7.

På onsdagsförmiddagen kom det dystra nedläggningsbeskedet, förmedlat av TV 4-gruppens vd Casten Almqvist. Arbetshumöret var nedstämt och Andreas Åsenheim fick ägna dagen åt att stötta sina medarbetare.

– Vi lever i samma värld som andra medier och har taskigt med pengar, men det här är ett dråpslag mot den lokala journalistiken, säger han.

Anders Nilsson, publisher och ansvarig utgivare för Norrköpings Tidningar och dess nyhetskanal 24nt, säger:

– Det här innebär ju att fyran inte längre kommer att göra lokala nyheter i Norrköping. Vi blir ensamma kvar som kommersiell aktör på lokala tv-marknaden. Samtidigt är vi inne i en utvecklingsfas där vi bygger ut 24nt med in- och utrikesnyheter, dagliga sportnyheter, ekonomimagasin och nya program.

Han tycker det är tråkigt att Östergötland går miste om en nyhetsröst när TV 4 lämnar scenen:

– Det är inte bra för journalistiken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!