Öppet krig mellan gäng i Linköping - men inte i Norrköping

Social oro och utanförskap förenar de senaste veckornas bråk i Hageby och oroligheterna i Skäggetorp.

8 april 2014 12:39

Den stora skillnaden är att det pågår ett öppet krig mellan kriminella gäng i Linköping, vilket det inte gör i Norrköping.

I Linköping pågår en maktkamp mellan de kriminella gängen Black Cobra och Asir, medan det i Norrköping för tillfället inte finns någon öppen konflikt mellan de kriminella gäng som finns här.

– Det är tillfälligheter som gör att det är lugnare i Norrköping, men det är inget vi råder över. Det kan ändra sig väldigt fort och bli oroligt även här och då är det inte säkert att det blossar upp i Hageby. Det kan lika gärna ske i Marielund, Haga eller Klockaretorpet, säger en poliskälla till NT.

Efter den stora sammandrabbningen en bit från fritidsgården Hagebyhus den 17 mars då omkring ett femtiotal personer var inblandade och som polisen kallade "ett jättekaos" har utbildningskontoret, socialtjänsten, polisen och fritidsverksamheten gått samman för att försöka lugna ner stämningen i området.

– En arbetsgrupp som fokuserar på situationen i Hageby har bildats och nu planeras två debattkvällar dit föräldrar, föreningar, kyrkor och företrädare för myndigheter bjudits in för att diskutera hur Hageby ska utvecklas för att vara ett bra område att växa upp i, säger skolchefen Mats Olsson.

Han berättar att fritidsgården stängdes direkt efter bråket, eftersom personalen bedömde att situationen var otrygg.

Jättebråket var den största, men dock inte den enda allvarliga händelsen i Hageby den senaste tiden. Samma kväll som jättebråket rånades en man av tre unga tjejer när han var på väg från bankomaten i Mirum.

Och redan den 6 mars blev ett par, som var på väg från gallerian, attackerat av ett gäng som kastade sten mot dem.

Enligt poliskällor kan det ha varit några i det gänget som var inblandade i misshandeln av en 15-åring i Mirum förra tisdagen. Han var tillsammans med ett par kompisar på väg in i gallerian när de såg ett gäng blänga på dem. Strax därefter attackerades 15-åringen och hans sällskap. 15-åringen upplevde att det var tio-tolv personer som alla var på honom, bland annat tog de struptag och slog honom i huvudet.

Vittnen på plats har dock pekat ut en 16-årig pojke som den mest aktiva i misshandeln och han greps av polisen. Fallet utreds av polisen.

Trots serien av brott hoppas Mats Olsson att alla goda krafter tillsammans ska kunna bryta den sociala oron, där han tror att utanförskap kan vara en bakomliggande orsak.

– I Norrköping finns en förmåga bland myndigheterna att samverka. Den här gången var det kommunalrådet Olle Johansson som tryckte på knappen och sedan kallade vi snabbt samman ett möte om hur vi skulle agera. Vi tror att fritidsverksamheten kan ha en stor betydelse här.

Elisabeth Andersson är chef för flera fritidsgårdar, bland annat Hagebyhus. Hon berättar att lärare och elever redan har börjat jobba med frågor om hur man vill ha det i Hageby och hur man kommer dit.

– Alla elever från sjuan till nian jobbar med det den här veckan och utifrån vad de kommer fram till ska vi ha två debattkvällar med olika teman under vecka 17, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!