OS-skytten gav målinriktad träff

OS-medaljören JonasJacobsson och konsulten Anja Lind arbetar tillsammans med både elitsatsande idrottare och företagare som söker utveckling.

26 mars 2014 10:55

– Vi märke att vi kunde vrida och vända på lika frågor och se dem ur olika perspektiv. Titta på dem utifrån idrottsvärlden och jämföra med hur vi gör i ett företag eller organisation, sa konsulten Aja Lind, när hon i tisdagskväll besökte Valdemarsvik tillsammans med OS-skytten Jonas Jacobsson.

Ett koncept som har fått paret att arbeta med elitsatsande idrottare, men också "de som vill bli bäst på det som de sysslar med i ett företag", som Lind uttryckte sig.

Jacobsson med 17 OS-guld och lika många VM-guld, borde om någon känna till hur man når sina mål. Och föreläsningen tog inledningsvis fasta på flera basala frågor, nämligen; Vill jag det här? Vad är målet? Hur mycket måste jag träna? Är jag beredd att offra?

Och när det gäller själva målet slog Jacobsson fast att man måste ha en rimlig inställning.

– Är målet för högt kommer jag inte riktigt att tro på det. Är det för lågt med påföljd att jag når det varje gång, ja då har jag inte utnyttjat hela min kapacitet.

Kvällen kom också att handa om planering. Aja Lind blir aldrig förvånad.

– Varför tar vi inte tid att börja planera ordentligt redan i början. Förr eller senare behöver vi tid att reda ut trasslet.

Och just planering är Jonas Jacobssons käpphäst. Minutiöst förbereder han tävlingarna, men han slog också fast att planering måste utsättas för en omvärdering.

– Gör vi rätt? Håller det här?

Han håller ju de facto på med en individuell sport, men visade också prov på lagandans starka sida.

– I Atlanta-OS, 1996, delades skyttegänget upp i mindre grupper. Vi fick konfronteras med kompisar, som man inte hade så mycket gemensamt med. Vårt mål var fyra av tolv OS-guld. Vem som tog dem var inte så viktigt. Alla sköt på toppen av sin förmåga. Även de som inte tog medaljerna. Jag tror att resultat berodde på att vi arbetade i lag.

Aja Lind menar att genom mer och bättre kommunikation blir vi ännu mer framgångsrika. Och hon kom med ett tips.

– Vill jag kommunicera med någon som har ett annat kommunikationsbeteende så kan jag vara lite slug och använda dennes sätt. Då får jag in budskapet. Men det är också viktigt att lyssna.

Och det gjorde 150 personer i Folkets hus.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bo Cederqvist