Gorilla som konst på skolan

En gorilla som med en fjäril på fingertoppen begrundar det sköra livet. Det är ett av flera konstverk som kommer att pryda Björkbackenhuset på Björkhagaskolan.

28 februari 2014 11:33

Det är skulptören Ann-Charlotte Fornhed som fått uppdraget att utsmycka skolans nyrenoverade byggnad med konst. Trapphallen ska ha flera olika skulpturer i skilda material utplacerade på våningsplanen. Den första skulpturen besökaren möter är en relief i tunn cement som placeras ovanför hissdörren. Den föreställer gorillan med fjärilen. Det var den bilden som fick hela idéprocessen att starta, berättar Ann-Charlott Fornhed.

– Det handlar om att begrunda naturens mirakel. Även om Gorillan är stor och stark så är den även utrotningshotad och lika skör som fjärilen.

– Det handlar också om att styrkor och svagheter inte alltid syns utanpå.

Utmed en hög vägg i trapphallen som sträcker sig från bottenplan till översta våningen placeras ett Livets Träd i tunn aluminium.

På varje våning kommer fjärilens stadier från ägg, larv, puppa till färdig fjäril att skildras i skulpturform på väggen.

– Dessutom ska fyra små djur i oväntade möten finnas på olika ställe i trapphuset. De visar en udda vänskap, säger hon.

Ann-Charlott Fornhed inspireras av sagor, myter och fabler och har tidigare utsmyckat både skolor och en skogspark vid Barnens sjukhus på Karolinska, där långtidssjuka barn vistas med sina familjer.

I fredags var hon på plats i skolan och träffade den referensgrupp som valt ut hennes förslag bland två andra konstnärer. Där ingår bland annat fyra elever från fjärde och femte klass. De är eniga om varför de valde hennes konstverk.

– Man blir glad när man ser dem!

I gruppen ingår även rektor Claes-Göran Emilsson, läraren Kerstin Rosén och fritidspedagogen Katarina Zetterblom, kommunens informations- och kulturchef Christina Nilsson och kultursekreterare Linda Staaf.

Hela utsmyckningen kostar 240 000 kronor och ska förhoppningsvis vara på plats till skolstarten i höst.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ann-Charlotte Hansson