Prinsessa levererar till 100 butiker

Nästa steg för företaget är att etablera sig i närområdet.

23 januari 2014 15:26

Häradssätter gård är hemmabas för företaget Biprinsessan som odlar bin och tillverkar delikatessprodukter som leveras till närmare 100 butiker i Stockholm och Mälardalen.

Företaget Biprinsessan AB grundades 2009 av Frida Knape och Annika Lindström som bägge har gesällbrev i yrkesbiodling.

– Vi har bisamhällen mellan Vaxholm och Österåker, och tillverkar olika produkter av honungen. Men faktum är att vi säljer mer bin än honung, berättar Annika Lindström.

För snart fyra år sedan, i samband med flytten till Häradssätter beläget strax söder om Valdemarsvik, insåg Frida Knape och svägerskan Annika Lindström att de behövde vidga sin produktion för att kunna försörja sig på heltid.

– Vi valde att satsa på tillverkning av delikatessprodukter. I början åkte vi runt och levererade själva, men med basen i Häradssätter började leveranserna ta för mycket tid. Nu levererar vi till en grossistfirma, som förmedlar våra produkter till närmare 100 butiker i Stockholm och Mälardalen.

Delikatessprodukterna, som säljs under produktnamnet Häradsätter gård, består av olika marmelader, inlagda frukter och såser. Det finns ett ekotänk i produktionen, där målet är att skapa så rena produkter som möjligt, utan onödiga tillsatser.

Företagets storsäljare, som de enligt uppgift är ensamma i landet om att tillverka, är dock något riktigt knaprigt.

– Vi gör ett frökex som helt består av fröer, inga tillsatta kolhydrater. Det har blivit väldigt populärt i dessa LCHF-tider.

Häradsätter gård drevs tidigare med djurproduktion. Familjen Knape har dock bara lite höns, får och kaniner till husbehov. I somras valde man att bygga ett modernt tillagningskök i den tidigare lösdriftsladan, och därifrån utgår nu tillverkningen av delikatessprodukterna.

– Det har varit en intensiv sommar med renovering, dessutom har vi sedan 2010 byggt till två hus för uthyrning på gården. Nu känns det som om vi kan landa och börja planera mer för framtiden, säger Frida Knape.

De är fast beslutna om att bli kvar på Häradssätter.

– Nästa steg är att börja etablera oss i närområdet med produkterna. Hittills har det ju känts lite fånigt att svara ”Stockholm” när folk i trakten frågar var våra produkter finns att köpa.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!