KRIS rustar sina lokaler

Kris lokal på Kalkugnsvägen är full av folk. Det sjuder av aktivitet, äntligen har de börjat hända saker. Men vägen hit har varit lång och än återstår mycket arbete innan lokalen är i komplett skick.

13 juli 2007 09:07
Väggar har rivits för att skapa ett större rum på övervåningen. Det har skurats och skrapats och spacklats och målats. En väg är nästan klar.

 

Lång resa
-De här väggarna ska bli en gråvita, säger Elvira Lindell.

 

Hon pekar på rummets långsidor och sedan på väggen i mitten.

 

-Den där ska bli röd, förklarar hon.

 

Att starta upp Kris i Finspång och få tillgång till lokalen på Kalkugnsvägen har varit en utdragen process.

 

Bland annat drog kommunen ut på beslutet om de skulle bevilja pengar till verksamheten.

 

-Men nu känns det jättebra, den här lokalen är som vårt sköte barn, förklarar Åke Schlickum.

 

Socialt nätverk
Han berättar entusiastiskt om undervåningen där det ska bli konferensrum och hobbyrum. I hobbyrummet ska de finnas möjlighet till slöjd och smide.

 

-Och så vill jag iväg på svamputflykter, säger han och tittar längtans fullt ut genom fönstret.

 

Tanken med Kris är framför allt att hjälpa människor som friges från fängelser att hålla sig borta från kriminalitet och droger genom att erbjuda dem ett nytt hederligt och drogfritt socialt nätverk.

 

Det är en kamratförening bestående av före detta kriminella eller missbrukare som bestämt sig för att bryta med sitt gamla liv och försöka ta tillbaka,en plats i samhället på nya villkor.

 

Det finns även något som kallas för unga Kris. Unga Kris vänder sig till alla som är mellan 13-25 år. För ungdomarna arrangeras bland annat ett drogfritt skolstartsdisco i Norrköping.

 

-Vi kommer arrangera bussar från Finspång dit, så att alla ungdomar här som är intresserade kan delta, berättar Maritha Grubb.

 

Hjälpa unga
Maritha Grubb tror att Kris har en uppgift att fylla bland alla typer av ungdomar. De flesta är ju som bekant varken kriminella eller missbrukare eller ens på väg åt det hållet.

 

-Men alla unga vill synas och höras. I dag är det få ungdomar som har någon vuxen att prata med för vuxna har fullt schå med sitt. Men vi finns här, vi har tid och vi lyssnar, säger Maritha Grubb.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karin Frimodig