Nödställda gav sig ut igen

Efter att ha räddats av sjöräddarna gav sig männen ut på Vättern igen - och hamnade i nöd en gång till.

8 december 2013 23:45

Under söndagen fick sjöräddarna i Vadstena-Motala och Karlsborg rycka ut för att hjälpa två personer i nöd på Vättern. Senare på kvällen gav de sig ut igen, för att hjälpa samma personer.

- Egentligen är det sämsta tänkbara förhållanden, säger Erik Molander på SSRS Motala-Vadstena.

Vid tiotiden på söndagskvällen var sjöräddarna från Motala-Vadstena och Karlsborg åter igen på väg ut på Vättern. Tidigare under dagen hade de räddat två män som varit illa ute. 

- Vi har aldrig haft någonting liknande innan, säger Molander.

En av de två männen befann sig vid Ombo öar utanför Karlsborg, men det visste han inte då. Han hade pratat med sjöräddarna på telefon och trodde att han skulle klara av att ta sig hem på egen hand. 

Den andre skulle ta upp fiskenät när han hamnade i sjönöd utan fungerande navigationssystem. Han hittades oskadd i Motalatrakten, blev uppdaterad på sin position och vände tillbaks mot hamnen.

Efter att de avslutat uppdragen gav sig sjöräddarna av hemåt igen.

Senare på kvällen kom två larm till. Det visade sig vara samma personer som behövde hjälp igen.

- Den ene har ställt sig på grund och tar in vatten och den andra är i sjönöd, säger Molander.

Enligt Molander försvårades räddningen av vädret som gav sämsta tänkbara förutsättningar. Snön gjorde att de inte kunde ge sig ut med helikopter eftersom det fanns risk för isbildning och mörkret gjorde det svårare att se de två nödställda.

- En står på grund utanför Motala och tar in vatten, det är väldigt kallt ute, det är inga bra förhållanden. Vi har skickat frivilliga sjöräddare som är på väg. Tar man in vatten så är det naturligtvis en allvarlig situation, hur pass allvarlig är svår att säga, säger Molander.

Vid ettiden natten mot måndagen var de två männen på fast mark igen, välbehållna.

Snön ersattes av dimma under tiden som sjöräddarna var ute men blåsten hade lagt sig vilket underlättade sökandet.

Mannen som skulle ta upp fiskenät hade gått på grund vid Röknenöarna på vägen hem. Den andre visste inte riktigt vart han befann sig, han hittades vid Ombo öar utanför Karlsborg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!