Landstinget ska sluta att särbehandla lesbiska

Stor prissänkning för en insemination för ett lesbiskt par.

2 oktober 2013 18:17

Landstinget i Östergötland avser att införa samma avgift för insemination, oavsett om man har medicinska skäl eller inte. Det betyder att en insemination kommer att kosta 300 kronor – och att lesbiska par inte behöver betala 3 000 kronor för inseminationen.

Den 9 oktober ska Landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd besluta om avgiftsförändringen, för vilken det antas finnas politisk majoritet. Vänsterpartiet har motionerat om samma avgift för heterosexuella och lesbiska som insemineras.

– Det roliga är att S, V och MP införde de skilda avgifterna 2005, och nu ber de oss ta bort det. Men så är det i politiken, säger Lasse Pettersson (VL), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Vi har pratat om de här avgifterna under lång tid. Vi gör ju justeringar av avgifter då och då, säger landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell.

Lasse Pettersson förklarar varför avgiftsändringen görs:

– Förslaget är att alla ska betala samma avgift, 300 kronor per tillfälle. Landstingen i Kalmar och Jönköpings län har inte haft en högre avgift för dem som inte har medicinska skäl till att göra en insemination. Det har uppfattats som orättvist att patienter i Östergötland fått betala en högre avgift om de inte haft medicinska skäl, säger han.

De olika avgifterna får konsekvenser för lesbiska par som vill ha barn genom insemination. De måste betala 3 0000 kronor, tio gånger så mycket som heterosexuella som av medicinska skäl inte kan skaffa barn tillsammans utan gör det via insemination.

– Vi är anmälda till DO (Diskrimineringsombudsmannen) av ett lesbiskt par i Norrköping som tycker att avgifterna är diskriminerande, men vi tycker inte det. Det här har inte att göra med om man är lesbisk, säger Lasse Pettersson.

Har lesbiska i Östergötland kunnat åka till ett annat Landsting och göra insemination till en lägre kostnad?

– Nej, i så fall måste man skriva sig i ett annat Landsting, säger Lasse Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!