Cocozza: "Bostadsbristen beror på byggmomsen"

I höst startar ett stort bygge med både bostadsrätter och hyresrätten vid Karl-Johansskolan på Nordantill. Första inflyttning blir i början av 2015.

12 augusti 2013 11:08

– Jag tror inte på kategoriboenden, säger Michael Cocozza, VD på Botrygg AB som bygger kvarteret Krogen.

Han menar att en blandning är bra för alla. Därför tror han inte på förslaget om ett nytt miljonprogram, som Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, förde fram i NT i går.

I kvarteret Krogen blir det en del bostadsrätter, men flest hyresrätter. En trea på 70 kvadratmeter kommer att få en månadshyra på ungefär 9 300 kronor.

– Det är rätt så dyrt tycker jag själv, säger Michael Cocozza.

Hans förslag för att få billigare bostäder är en skatterabatt som motsvarar momsen på byggandet av hyrsrätter. Under några år i början av 2000-talet fanns ett slags stimulansåtgärd för en del bostäder, ett slags rabatt, på ett sätt som gav lägre hyror, men den slopades 2006.

– Det är grunden till bostadsbristen, säger Michael Cocozza.

Utan momsens kostnad skulle hyrestrean i kvarteret Krogen kosta 7 500 kronor i månaden, räknar han ut. Det skulle öka bostadsbyggandet och det skulle alla tjäna på, anser han. Han pläderar i stället för en höjd fastighetsskatt baserad på bärkraft, värde och intäkter. Det skulle innebära högre skatt i Stockholm än i till exempel Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!