Så kan besökarna påverkas av strejken

- De kommer att vara tvingade att gå till och från Bråvalla, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

22 juni 2013 14:40

Konflikten mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna har påverkat tusentals resenärer i framför allt Stockholm under veckan.

I morgon når strejken Norrköping.

Alla spårvagnsförare hos entreprenören Veolia omfattas av strejken, vilket innebär att spårvagnstrafiken kommer att stå helt stilla tills konflikten är över.

Det kan bli kännbart när Bråvalla Festival drar i gång på torsdag och uppemot 40 000 personer ska ut till Bråvalla under tre intensiva dagar.

– Vi har planerat för det här ett tag och har tänkt göra en stor satsning på Bråvalla. Alla våra 13 spårvagnar ska gå ända fram till klockan 04 på morgnarna från onsdag till söndag, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.

Spårvagnslinjerna görs om

Enligt planeringen ska spårvagnarna under festivaldagarna mellan klockan 23 och 04 byta slinga. Turerna till Kvarnberget och Klockaretorpet ska trafikeras med buss och spårvagnarna ska under de timmarna i stället gå runt staden via Drottninggatan och Öster innan de vänder tillbaka mot Resecentrum och vidare i riktning mot Bråvalla.

Under festivaldagarna ska dessutom både linje två och tre köra hela vägen ut till Fridvalla och låta bussar trafikera sträckan Hagaskolan Vidablick.

– På det sättet kan vi trafikera Bråvallaområdet mycket tätare, förklarar Mattias Näsström.

Det är alltså planen. Men om strejken slår igenom i Norrköping och dröjer sig kvar över nästa helg blir läget ett annat.

Både för Östgötatrafiken och för festivalbesökarna.

Kan inte sätta in ersättningsbussar

– Det blir riktigt tråkigt för deras del i så fall. I det läget finns det inga alternativ. De kommer att vara tvingade att gå till och från Bråvalla, säger Mattias Näsström.

Det är inte aktuellt att sätta in några ersättningsbussar. Övertidsblockaden tillåter inte Veolia att ta in personal på övertid. Östgötatrafiken kan inte heller anlita någon annan entreprenör och ge denna uppdraget att bussa festivalbesökare mellan centrum och Bråvalla.

– Det får vi inte. I så fall skulle vi bli strejkbrytare och det vill vi inte vara. Det här är något mellan Kommunal och Bussarbetsgivarna och vi vill inte vara en part i målet.

Då tvingas festivalbesökarna att promenera?

– Ja, så kommer det att bli. Det är tråkigt, förstås, och väldigt jobbigt för besökarna, framför allt om det blir dåligt väder. Sedan tycker jag att är synd om alla de som kommer till Norrköping men inte får chansen att åka med våra gula spårvagnar. Det är något man ska göra när man kommer hit.

Ami Morén är pressansvarig hos FKP Scorpio som arrangerar festivalen. Hon är medveten om att strejken riskerar att påverka festivalen.

– Vi hoppas så klart att det inte blir någon strejk. Men vi är medvetna om situationen som uppkommit och håller just nu på att se om det finns några lösningar, säger hon till Corren.

Vad för lösningar?

– Vi fick reda på det här i går så just nu har vi inget konkret. Men det är ju önskvärt att vi lyckas lösa det. Ett alternativ är att gå ut till området.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!