Salvelsefullt och sentimentalt i sydfransk by

24 maj 2013 14:37

Joanne Harris roman I persikoträdets skugga tar upp trådarna från hennes bestseller Choklad, som Lasse Hallström gjorde charmfull film av. Lätt esprit omger också denna gång huvudpersonen Vianne Rocher och människorna omkring henne, när hon efter åtta år återvänder till den sydfranska by hon aldrig ville återse. In i den färgskimrande berättelsen kastar Harris våld och intolerans orsakade av pur ondska eller av religionens krav, dikterade av människor.

I thrillern Kärt barn, som huvudsakligen utspelades på nätet, excellerade Joanne Harris i våld och mord. Den här gången arbetar hon långsamt upp stämningen från vardagligt byliv till en kokande virvel av skräck.

Barn och åldringar står för klokskapen. Följande sin egen logik blir ungar från femårsåldern upp till begynnande pubertet viktig del av handlingen. Två av dem är Viannes döttrar. Den ena femton år och på väg att bryta väg in mot ett eget liv. Den andra åtta och en udda liten flicka med eget språk och stor insikt trots att hon skulle kunna klassas som förståndshandikappad.

Ett brev, avsänt till Vianne först sedan brevskriverskan länge varit död, ger henne ett uppdrag. Hon uppmanas återvända till byn för att ingripa i ting som gått snett och för att låta sina döttrar smaka frukten från kvinnans persikoträd.

I byn står invandrade nordafrikanska muhammedaner mot kristna och progressiva präster mot traditionsbevarare. Katalysatorer är byns bigotta skvallerkärringar.

Joanne Harris ger utmejslade porträtt av offer och förövare. Samtidigt vilar det ett drag av saga och magi över berättelsen som doftar av chokladkok och persikosylt och vibrerar av färg.

Handlingen utspelas några korta augustidagar då onda och goda vindar sveper människorna med sig och en mor tar ställning mot den son hon älskat, för att skydda omgivningen från honom.

Som alltid hos Joanne Harris står allting och darrar på en nålspets och man förundras än en gång över hur hon lyckas förvandla det salvelsefulla och sentimentala till något levande och underbart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!