Kassaskåp räddades ur branden

I fredags fick RFSL en välkommen överraskning.

10 april 2013 16:32

I kassaskåpet fanns över tiotusen kronor och andra värdefulla papper.

– Efter branden fann vi skåpet eldsvett i brandmassan, säger Emil Möllerström, ordförande i RFSL Norrköping.

Enligt instruktionerna till kassaskåpet skulle det kunna klara två timmar i brand. Det här skåpet klarade emellertid av cirka två veckor i det brandskadade Blå huset. Efter branden har det både regnat och snöat in på det våningsplan där kassaskåpet stod, och det kan vara förklaringen till att innehållet klarade sig enligt Emil Möllerström.

– När rivningsarbetarna tog ned en bärande vägg i fredags så rasade skåpet ned i källaren och öppnades. Vi fick ett samtal om att det hade öppnats, så vi ringde genast till fastighetsägaren och fick tillstånd att gå in. Det var runt 50 grader varmt i källaren fortfarande, berättar han.

Inne i skåpet fanns sedlar i alla valörer, och det totala värdet är femsiffrigt. Exakt hur mycket pengar som fanns i kassaskåpet vill Emil Möllerström inte berätta, men han säger att pengarna bland annat kommer att användas till deras caféverksamhet i Sensus lokaler.

– Det var sotigt där inne eftersom vissa papper hade självantänts av värmen. Det kan vara så att de papprena hade legat mot den varma metallen. Men vi fann gästböcker från 80-talet och föreningens originalhandlingar, säger han.

Nu är tanken att pengarna ska sättas in på banken.

– Pengarna är fullt brukbara. De luktar lite rök och känns lite hårda bara.

Just nu ligger pengarna i en plastpåse i frysen i väntan på att sättas in på ett konto.

– Vi fick ett riktigt glädjerus när vi insåg att pengarna och papprena hade stått emot värmen. Vi hade låga förväntningar på att de hade klarat sig. Såvitt jag vet är vi de enda som har fått tillbaka någonting från branden, säger Emil Möllerström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!