40 rullande hjärtstartare ska hjälpa östgötarna

Den som bor i Östergötland och drabbas av hjärtstopp ska få hjälp snabbare.

8 april 2013 12:55

Det är tanken bakom planen som sätts i verket efter sommaren. Då ska 500 anställda inom räddningstjänsten vara utbildade och utrustade med hjärtstartare.

–I väntan på ambulans kan den som ringer 112 få hjälp av räddningstjänsten. Det kan göra att fler överlever som drabbas av hjärtstopp, förklarar Martin Wallin, verksamhetsutvecklare.

Minutjakt

Det blir runt 40 rullande hjärtstartare som rycker ut i länet. Därigenom förkortas tiden innan patienten får avancerad hjärt-och lungräddning.

–Det kan betyda mycket, en eller två minuter kan vara avgörande för den hjärtsjuke, menar Martin Wallin.

Redan i dag samarbetar räddningstjänsten med landstinget, och åker ut vid larm till svårt sjuka när det tar för lång tid för ambulansen att nå fram.

Kortare väg

Vissa mindre orter är utan ambulans, medan räddningstjänsten har en station i närheten. Det gäller till exempel för Krokek och Skärblacka. Därför hinner räddningstjänsten ibland före till den svårt sjuke.

–Det här kan även få betydelse för invånarna i centrala Norrköping. Räddningstjänsten vid Södra Promenaden har kortare väg till city än ambulansen från Vrinnevisjukhuset, menar Wallin.

Jobbar ihop

Enligt studier från andra län gör det nya arbetssättet att fler överlever som drabbats av hjärtstopp. Det kritiska momentet är att snabbt få fram en hjärtstartare och någon som kan hantera den.

–Nu kan ambulanspersonalen koncentrera sig på att ge läkemedel, medan räddningspersonalen kan fokusera på hjärtkompressioner, förklarar Wallin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!