Tuktade men läsvärda unga ryssar

7 april 2013 13:44

I Cirkelns kvadratur presenteras tio ryska författare vilka belönats med Debutpriset för en svensk publik. Priset, som tilldelas författare under 25 år, instiftades av miljardären och dumaledamoten Andrej Skotj år 2000. Enligt författarinnan Olga Slavnikovas förord får prisjuryn in 30 000 till 50 000 manuskript varje år. När vinnarna nu översatts till svenska får de tyvärr leva med att många av oss läsare kommer se dem som representanter, inte bara för sig själva, utan också för den unga ryska litteraturen.

Slavnikova skriver att författarna i samlingen tillhör en generation som har få eller inga egna minnen av Sovjetunionen. Rysslands dramatiska och ofta tragiska historia gör generationstillhörigheten till något viktigare än vad den är i Sverige. Föräldrarnas kunskap om hur man löser problem i ett samhälle med ett nytt ekonomisk system och nya livsstilar är förstås begränsad. Deras barn får i högre utsträckning lita på sig själva eller vända sig till andra för att få svar på frågor.

Berättelserna i Cirkelns kvadratur utspelas i ”vårt gränslösa fosterland” som Irina Bogatyrjova uttrycker det. Flera av novellerna handlar om att upptäcka det Ryssland som finns långt ifrån Moskva. Bogatyrjovas två bidrag är samlingens bästa. Det första handlar om en vandring i Altajbergen och den andra om en ung tjej som liftar med en lastbilschaufför som vill ha sex med henne. Om den ryska provinsen är något lite farligt hos Bogatyrjova, är den mer poetisk och bitterljuvt idyllisk i Eduard Lukojanovs två bidrag.

Att så många av författarna intresserar sig för landsbygden är särskilt överraskande då Moskva annars fullständigt dominerar rysk kultur.

I Sergej Sjargunovs Till Tjetjenien beger sig huvudpersonen till Groznyj där han – trots att Tjetjenien är en rysk republik – är främling på samma sätt som vilken korrespondent som helst från Väst.

Även om det som sagt är lätt att se de unga författarna som representanter för det unga Ryssland, är det klokt att hålla i minnet att en jury gjort urvalet. Bidragen är överlag väldigt städade. Ingen är arg på stödpartiet Enade Ryssland (där Skotj är medlem), kyrkan eller Ryssland i allmänhet. Om mer provokativa författare, som skriver i till exempel Vladimir Sorokins anda, skickat in sina noveller har de inte kommit med. Vilket inte hindrar att Cirkelns kvadratur är en mycket läsvärd samlingen texter.

CIRKELNS KVADRATUR

Dmitrij Birjukov, Irina Bogatyrjova, Eduard Lokojanov, Sergej Sjargunov med flera

Översättning: Kristina Rotkirch, Ola Wallin med flera

Ersatz

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!