Vit rök i Vatikanen

Strax efter klockan sju på kvällen steg jublet på Petersplatsen i Vatikanstaten. De förväntansfulla skarorna som väntat i dagar kunde se vit rök ses stiga från Sixtinska kapellet. Påvevalet är klart.

13 mars 2013 12:21

En första omröstning genomfördes redan i går, men folkmassan som hade samlats på Petersplatsen fick även då se svart rök, vilket visade att ingen kandidat hade fått de två tredjedelar av rösterna som krävs.

I eftermiddag hålls sedan två ytterligare röstningsomgångar efter klockan 17. I modern tid brukar konklaven inte pågå längre än i några dagar. Den förre påven Benedictus XVI valdes efter två dagar.

Kardinalerna värmde upp inför dagens övningar genom att be för inspiration under en morgonmässa i Paulinska kapellet. Därifrån återvände de till sin isolering i Sixtinska kapellet.

Petersplatsen är fylld med turister och pilgrimer som hoppas att under dagen få en skymt av rök som stiger mot himlen.

Paraplyer i alla tänkbara färger härskar i duggregnet på Petersplatsen, rapporterar TT:s utsände. Förutom turister och journalister finns hundratals troende på plats, i hopp om att redan den första omröstningen i dag ska ge resultat. I så fall väntas vit rök ur den berömda skorstenen redan vid 10.30-tiden.

Många föräldrar i den katolska världen vill inget hellre än att deras son ska bli påve. Men inte Eleonore Schönborn, mor till den österrikiske kardinalen Christoph Schönborn.

-Det skulle bli för mycket för honom, för svårt för honom, säger hans 92-åriga mamma till tidningen Kronen-Zeitung.
-Han är för god för jobbet.

Redan som det är nu ser mamma den 68-årige kardinalen bara en gång om året. Och hon befarar enligt nyhetsbyrån AFP att det ska bli värre:

-Om han nu ska till Rom, får jag aldrig se honom igen.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!