400 varslas på Transcom

400 anställda på kundtjänstföretaget Transcom i Norrköping berörs när företaget ska utföra kundtjänst åt största kunden, Telenor, i Umeå och Karlskoga i stället. I går kom besked om varsel.

4 mars 2013 17:56

Av de 400 som jobbar på Transcom i Norrköping är 140 anställda av Transcom, övriga av bemanningsföretagen Uniflex och Manpower.

Många är ungdomar.

Carola Johansson Idiz, klubbordförande för Unionen, och hennes arbetskamrater nåddes av det tunga och plötsliga varselbeskedet på måndagen:

- Vi har fått information om att Transcom försöker hitta nya uppdragsgivare. Vi har inte bara Telenor som kund, vi har flera olika uppdragsgivare, säger hon och hoppas att företaget ändå har en framtid på orten efter den 30 september då uppdraget för Telenor upphör i Norrköping.

- Det kan vara en fjärdedel av våra uppdrag som inte berörs av det här, säger hon. Hon kan inte berätta vilka kunder man har, förutom Telenor, men säger - som exempel - att det handlar om företag som sysslar med bredbandstjänster och fotoframkallning. Men Telenor är den allra största kunden.

Vad händer nu?
- Det som nu händer är att vi börjar förhandla. Vi har fått information av Transcoms HR-chef (personalchef) för Norden, Mikael Grahm, och av platschefen Jonas Lindecrantz, säger Carola Johansson Idiz.

Telenor förändrar
Skälet till de omfattande varslen är att största kunden, Telenor, ska dela upp kundservicen på företagen Transcom och Sykes. Men Transcom kommer inte framöver att utföra tjänsterna för Telenor i Norrköping, utan i Umeå och Karlskoga. Där erbjuds Telenors anställda att arbeta åt Transcom.

- Kundservicen för mobiltjänster tas över av Sykes i Kalmar och Göteborg och Transcom ska sköta kundservicen för tv och fast bredband i Umeå och Karlskoga, berättar Telenors presschef Andreas Hamrin.

- Vi skiftar fokus för Transcoms räkning. De har tidigare haft hand om mobila och fasta tjänster, men nu ska de fokusera på den fasta sidan, säger Andreas Hamrin.

- Men vi har kommit fram till att det här är en ännu bättre lösning.

Christian Hultén, Transcoms regionchef för Norden och Baltikum, säger:

- Vi har försökt att hantera volymerna här i Norrköping, men Telenor byter strategi.

Flyttmöjligheter
På frågan om det finns möjlighet för anställda hos Transcom i Norrköping att få anställning i Umeå eller Karlskoga, säger han:

- Vi ska göra vad vi kan, om det finns en sådan möjlighet. Givetvis är det här tråkigt för oss och de anställda.

<p>Transcom</p>

Transcom AB etablerade sig i Norrköping 1999,
i delar av Ericssons nyligen nedlagda fabrik.

De hyr lokaler på Malmgatan i Norrköping. Företaget, som sysslar med kundservice åt olika uppdragsgivare, har runt 2 500 anställda i Sverige, dels egna anställda men också inhyrda via bemanningsföretag.

Transcom är börsnoterat och har verksamhet i 28 länder, bland annat Australien, Hongkong, Kanada, Slovakien, USA, England och Turkiet. Bolaget har sitt säte i Luxemburg.

Totalt har man 30 000 anställda världen runt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!