Namnskylt och logga ger trygghet till äldre

Polis och kommun uppmanar till ökad vaksamhet när det gäller brott mot åldringar och handikappade.

13 januari 2013 14:47

- Hemtjänsten har egna jackor vilket utmärker yrkesgruppen och det är bra. Det är viktigt att personalen blir igenkänd ute i samhället. Vi uppmanar allmänheten att ta ett större ansvar för varandra oavsett om det handlar om brott mot äldre, inbrott eller skadegörelse. Tveka inte. Larma! säger kriminalinspektör Mattias Grenestam.

Inte så drabbat
Finspång har - till skillnad mot andra kommuner - kommit lindrigt undan i fråga om stölder och bedrägerier mot gamla och sjuka. Men det sker då och då.

Nyligen försvann en plånbok sedan en äldre man lämnat över plånboken till en kvinnlig besökare med namnskylt som han trodde kom för att hjälpa honom att handla.

Före julhelgen ertappades två vuxna och två tonåringar när de misstänktes åka runt och stjäla från vårdboenden i Finspång och Skärblacka. Polisen har tagit stöldgods och pengar i beslag. Vissa medgivanden är gjorda.

- Brott mot barn och åldringar bedöms alltid som grövre i straffskalan, säger polisinspektör Leif Didrikson.

Pernilla Johansson, enhetschef Östermalms hemtjänst, förklarar att hemtjänstpersonalen bär identitetsbrickor i kombination med enhetliga arbetskläder vars kortärmade tröjor och ytterjackor bär kommunloggan.

- Jag har flera exempel på hur okända människor med misstänkt skumma avsikter har försökt att komma in hos brukare genom att försöka sälja mattor, rosor eller erbjuda enklare städtjänster. Våra fast anställda medarbetare och vikarier har alltid legitimation eller namnskyltar som bevisar att de arbetar inom kommunens socialtjänst.

Inga smycken hemma
Hon tror att mer information och ökat samarbete mellan enheterna i organisationen är rätt väg att gå för att få ned stölderna. En annan tanke är att få äldre att inte ha stora kontantbelopp eller värdefulla smycken hemma.

- Äldre människor är tacksamma och tror alla om gott. Tyvärr är det inte så. Det är heller inte lätt för dem att känna igen all kommunpersonal som sköter tvätt, städ, mat, hemtjänst eller är distriktssköterskor. Men det händer att personal utan namnskyltar eller hemtjänstens t-shirt inte släpps in hos brukarna.

Att hemtjänsten rullar ut till brukare i kommunskyltade fordon är enligt henne ytterligare en fördel i diskussionen.

- De märkta bilarna och cyklarna stärker vårt varumärke och det tycker jag är bra, säger Pernilla Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson