Räkna med kalla somrar

Klimatet har förändrats. I somras frös hela Norden. Idag startar vår nya stora klimatserie där vi kan berätta att forskarna oroar sig för att issmältningen gör vårt nordiska klimat kallare.

27 december 2012 11:10

Tummas Hansen och hans familj bärgar gräs i Gjógv, som ligger i norra delarna av Färöarna. Det är nu vinterförrådet med mat ska säkras. Familjens får går fritt på sluttningarna, men söker sig ner till gården för att få foder på vintern.

Den här sommaren har inte varit som tidigare somrar.

- Det är två-tre veckor senare i år och kvaliteten på gräsen är också mycket sämre, säger Tummas.

Nordliga vindar hela sommaren har gjort den kall och tråkig. Det var först i slutet av augusti som det blev lite sommarvärme.

Viktig näring
Fårskötseln är viktig för det lilla öriket i Atlanten. Enligt beräkningar finns det dubbelt så många får som de 38 000 invånarna på öarna.

Alla har märkt av förändringarna, oberoende om de har får eller inte. De kalla vindarna från norr har plågat öriket hela sommaren.

- Då jag var barn var det mycket mera normalt väder. Då var somrarna somrar och vintrarna vintrar. Nu är det mera ostadigt. Det har blivit för varmt på vintern och för kallt på sommaren, säger Pól Adrian Paulsen i grannbyn Elduvik.

Maken till kall sommar har inte heller Björghedin Jacobsen och hans hustru Nicolina upplevt tidigare.

- Vi hade snö på fjället en hel månad varje morgon. Det har vi inte haft förut någon sommar, säger Nicolina och visar några fotografier med snö som hon har i sin dator. Bilderna tog hon i juli.

Det kan mycket väl vara så här som somrarna kommer att bli på Färöarna och i resten av Norden i framtiden. Ett mildare Arktis ger kallare väder i norra och nordvästra Europa.

Påverkar luftströmmar
När isarna smälter förångas vattnet och går upp i atmosfären. Det påverkar de kalla luftströmmarna runt Nordpolen som söker sig längre och längre nedåt mot Europa.

- Det håller på att ske stora förändringar i klimatet, det är det ingen tvekan om. Hela väderlekssystemet runt Nordpolen håller på att ändras på grund av den omfattande smältningen av isarna. Vi kan få många fler kalla vintrar och somrar.

Det säger Bogi Hansen, professor och ansvarig för forskningen vid havsforskningsinstitutet i Torshamn.

Han är en av Nordens främsta klimatforskare, även om hans forskningsområde i främsta hand är havsströmmar.

Ingen fara för Golfströmmen
Tidigare fanns en stor oro för att den viktiga Golfströmmen kan påverkas av den globala uppvärmningen, men någon sådan avmattning har ännu inte kunnat uppmätas.

- Havsströmmarna är svåra att räkna på, men den del av Golfströmmen som kommer till oss ser ut att hålla sig stabil. De mätningar vi gjort visar att det inte skett några stora förändringar. Det är bara i den del som går på västra delen av Grönland mot Kanada som små förändringar uppmärksammats, säger Bogi Hansen.

Mätningarna sker till havs genom att stora bojar med instrument och strömmätare sänks ner i havet.

 

Läs mer i torsdagens NT.

 

 

I klippet nedan kan du se hur temperaturen förändrats de senaste 120 åren:

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!