Ny gängkonflikt har blossat upp i länet

Det kriminella gänget Black Cobra har hamnat i konflikt med ett annat kriminellt nätverk i Linköping. Nu försöker polisen förebygga nya, våldsamma sammanstötningar.

 

22 november 2012 09:33

För cirka tre veckor sedan drabbade, enligt Correns källor, personer med koppling till Black Cobra samman med personer som ingår i en annan kriminell falang. Sedan dess råder en spänd stämning.

Kriminalkommissarie Bo Österberg, chef för utredningssektionen i Linköping, bekräftar uppgiften men vill inte gå in på några detaljer om vad konflikten bottnar i.

– De här två grupperingarna är som hund och katt efter det bråk som var för några veckor sedan. Vi försöker att se till att det här dör ut utan att ge dem någon uppmärksamhet.

”Är infekterat”

Enligt uppgifter till Corren ska det så sent som i lördags ha skett ännu en sammanstötning mellan de kriminella grupperingarna i stadsdelen Berga. Detta är dock inget som Bo Österberg bekräftar.

Corren erfar att polisen ska ha blivit tvingad att ingripa efter att flera personer kommit till skada.

– Det är infekterat mellan de här två grupperna. Men mycket mer kan jag inte säga. Naturligtvis är vi på tårna när vi ser att de här grupperna möts på stan. Får vi information om att det ska bli bråk är vi med och håller dem åtskilda, säger Bo Österberg.

Finns det någon risk för att tredje man ska komma till skada om detta eskalerar?

– Det ska inte eskalera. Det här är grupper som inte är sams med varandra och tillhör man inte vänner och bekanta till de här människorna så behöver man inte känna någon oro.

Vad ligger bakom konflikten?

– Om jag visste det skulle jag inte säga det, säger Bo Österberg.

Vill få bort

De senaste veckornas händelser tyder på en stegrad spänning mellan Black Cobra och andra grupperingar med kriminell livsstil i Linköping. I maj i år uppgav Sydsvenska Dagbladet att Black Cobra skulle lägga ner verksamheten i Sverige. Poliser i Östergötland uttryckte dock omedelbart sin skepsis och Dagens Nyheter har rapporterat att gänget snarast jobbar på att stärka sina positioner.

DN intervjuade nyligen fem anhängare till Black Cobra i Linköping, där en person som beskrivs som ledargestalt säger till tidningens reporter:

– Är det någon som trampar på våra fötter så svarar vi direkt.

En poliskälla säger till Corren att fler sammanstötningar troligen är att vänta i Linköping:

– Jag har intrycket av att det finns grupperingar i Linköping som hört och sett tillräckligt från Black Cobra och är beredda att ta fängelsestraff för att få bort dem från stan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!