Kriminalitet blir ett försvar

Många kriminella narkomaner har någon gång blivit utsatta för sexuella övergrepp. Det är en av fler anledningar till att de fastnat i missbruk. Få behandlare vågar fråga om detta rakt ut.

20 november 2012 22:15

B Robert Andersson, behandlingschef för Valbo behandlingshem i Norrköping har ordet. Utan omsvep berättar han att han själv varit utsatt som fyraåring. Övergreppen pågick under fyra år.

- Det finns kvar som kroppsminnen.

Det skulle dröja 28 år innan han kunde prata om övergreppen. Och den erfarenheten vet han att han delar med många som han nu möter på det privata behandlingshemmet.

Svåra frågor undviks
- Många av våra klienter har aldrig pratat om sexövergrepp de utsatts för. De svåra frågorna ställs inte. Klienterna kan leva med dem undantrycka hela sitt liv. Drogerna blir ett sätt att förminska det man varit med om.

Själv poängterar B Robert Andersson vikten av att se helheten när det gäller att bena ut vad som är drivkrafterna i utvecklandet av en kriminell livsstil.

- Att inte se helheten är oetiskt. Ser man bara en liten del blir det som att bara behandla symptom.

En drivkraft i en kriminell livsstil kan vara en låg självkänsla, känslan av att inte duga. Liksom ilska sprungen ur en oförrätt.

- Uppror mot att ha blivit felbehandlad kan vara sunt, men det kan ha ett högt pris.

Att man förnekar och skyller ifrån sig är vanligt. Och att man håller andra människor ifrån sig.

Många strategier
- Det finns mängder av strategier. Att agera ut kan ge tillfällig lättnad. Då blir det schysst att elda upp bilar, man slipper känna ångest.

Han pratar om tonåringar och allt de ska igenom på sin väg till ett vuxet liv. Lära känna sig själv, sin kropp, finna grupptillhörighet, frigöra sig från sina föräldrar, etcetera.

- Finns det inte vuxna som kan guida blir det problematiskt.

Då kan det få följder som självskadebeteende, bland annat.

- Att tatuera sig mycket, även på händer och hals, kan vara en form av självskadebeteende. Man måste göra det igen och igen, hävdar B Robert Andersson.

Relationsproblem, beroendeproblematik, sexuell dysfunktion, våld och kriminalitet kan bli följder. Droger blir ett sätt att överleva.

Droger räddar i början
- Droger räddar tills de börjar ta livet av en.

Kriminella tankemönster blir ett slags försvar för att rättfärdiga det man gör.

- Man bygger om sanningen. Alkoholister är bäst på det.

B Robert Andersson var inbjuden av föreningen Hopp i Norrköping. Han talade på ett seminarium på tisdagen om följder av sexuella övergrepp. Inbjudna var personal från socialtjänst, behandlingshem, kriminalvården bland annat. Seminariet finansierades av Brottsoffermyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!